fallback

Набиулина обясни срива на рублата с отложения ефект от спада при петрола

На 21 януари курсът на руската валута докосна историческото ниво от 85,999 рубли за долар

15:32 | 20.02.16 г.

Историческият срив на рублата спрямо долара през януари може да се обясни с отложения ефект от динамиката в цената на петрола, заяви управителят на руската централна банка Елвира Набиулина, цитирана от бизнес портала РБК.

На 21 януари курсът на руската валута докосна историческото ниво от 85,999 рубли за долар, поради което Набиулина отложи посещението си на Световния икономически форум в Давос. В интервю за агенция Ройтерс тя казва, че банката не е открила нищо подозрително на валутните пазари тогава и че причина за срива по всяка вероятност е било поевтиняването на петрола. 

Мониторингът на централната банка не е отчел нито мащабни покупки на валута в интерес на някой голям играч, нито рязко понижение в обема на продадената от износители валута.

„Динамиката във валутния курс се повлиява преди всичко до известна степен от отложения ефект от падането на цената на петрола предните дни. Няколко дни по-рано петролът поевтиня доста рязко, а пък рублата прояви гъвкавост“, казва Набиулина.

Тя поясни, че регулаторът не е предприемал никакви специални действия, които да повлияят на курса.

„Безусловно, в онзи момент следяхме индикаторите за финансовата стабилност, свързани с търсенето на налична валута, ликвидността като цяло и т.н. Тогава нямаше рискове, поради което се въздържахме от интервенция на валутните пазари“, пояснява Набиулина.

Тя предупреди, че и в бъдеще са възможни резки колебания във валутния курс, тъй като на пазара на петрол волатилността все още е повишена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
fallback