fallback

Швейцарският франк падна до едногодишно дъно спрямо еврото

На пазара се появиха спекулации, че се е намесила централната банка

18:49 | 28.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател

Швейцарският франк продължи спада си и в четвъртък и отбеляза нов годишен минимум спрямо еврото. Единната валута поскъпна спряно швейцарската  до 1,1080 франка. Това е най-ниската стойност на швейцарския франк от средата на януари 2015 г., когато Швейцарската национална банка (SNB) изостави политиката на минимален обменен курс спрямо еврото.

Припомняме, че чрез сериозни по обем интервенции в продължение на три години Швейцарската национална банка успяваше да ограничава поскъпването на валутата. В началото на 2015 г. обаче институцията изненадващо премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и понижи допълнително лихвените равнища, което оскъпи значително местната валута.

На валутните пазари продължаващото сега поевтиняване подхрани спекулациите, че централната банка може да има пръст в това и целенасочено отслабва валутата, предава DPA. 

По принцип швейцарската валута се счита за сигурно убежищев турбулентни времена и е популярна сред инвеститорите. От началото на последните сътресения на фондовите пазари обаче франкът загуби 1,4% спрямо еврото и 1% спрямо долара.

„По всяка вероятност SNB харчи 1 до 1,5 млрд. швейцарски франка седмично, за да отслаби валутата“, казва трейдър. „Това не е много висока сума за валутния пазар. Ако с такава сума тя постига такъв успех, това не е никак лошо", допълва той. SNB отказва да коментира възможните интервенции на пазара. Вицегуверньорът Фриц Цурбрюг обаче подчерта в интервю за вестник Corriere del Ticino, че в допълнение към съществуващите отрицателни лихвени проценти от минус 0,75% централната банка залага и на интервенции на валутния пазар. По този начин паричните власти възнамеряват да направят според тях надценения франк непривлекателен за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
fallback