fallback

Еврозоната се готви за стабилен растеж

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Markit в производството и услугите неочаквано се повишава до 54,3 пункта през декември

14:58 | 06.01.16 г. 3

Еврозоната навлиза в година с потенциален стабилен икономически ръст, през която компаниите може да увеличат капацитета си, за да отговорят на растящото търсене, прогнозира частната изследователска компания Markit Economics, цитирана от Bloomberg. 

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството и услугите неочаквано се повишава до 54,3 пункта през декември от 54,2 предходния месец. При предварителната оценка от 16 декември беше регистриран спад до 54 пункта. Основавайки се на тези данни, лондонската компания очаква ръстът през четвъртото тримесечие на 2015 г. да е най-високият от над четири години.

„Икономиката на еврозоната започва 2016 г. добре позиционирана, за да се наслади на година на стабилна експанзия“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. “Окуражаващо е да се види, че фирмите наемат персонал, което е сигнал, че те се подготвят за по-силно търсене през идните години, като увеличават капацитета”, допълва той.

Данните показват, че през декември назначенията в Германия, Италия, Испания и Ирландия остават непроменени през декември след три месеца на съкращения.

Мнозина икономисти очакват БВП да нарасне с 0,4% през третото тримесечие. Евростат ще публикува официалните данни на 12 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback