fallback

Инфлацията в еврозоната остава ниска

През декември цените на стоките и услугите са се повишили с 0,2 процента на годишна база

14:12 | 05.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки паричния приток от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) цените в еврозоната почти не се покачват. През декември те са се повишили с 0,2 процента на годишна основа, което е под очакванията на анализаторите, съобщи DPA, като цитира публикуваните днес предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат.

Опасенията за дефлация трайно са се настанили в европейския валутен съюз, който същевременно се стреми да съживи икономиката си, след като излезе от рецесия преди над две години.

Темпът на инфлация остава непроменен спрямо ноември, показва още оценката нa Евростат. Показателят е положителен за трети пореден месец, отбелязва AFP.

Анализаторите очакваха ускорение на инфлацията до 0,4 на сто, след като миналия месец Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи усилията си да отклони опасността от дълъг период на дефлация, допълва ДПА.  Енергийните цени продължават да поддържат инфлацията значително по-ниска от целевите 2 процента, определени от ЕЦБ. Цените на енергоносителите бележат спад от 5,9 процента, предимно заради по-ниската цена на петрола. Понижението обаче е най-слабо от юли.

Най-голямо увеличение на годишна основа има при цените на алкохола и тютюневите изделия, следвани от услугите.

Така че цените почти не се повишават, което увеличава загрижеността у ЕЦБ. Тя приема за стабилни нивата на инфлация, които са малко под 2 на сто. От март банката вкарва във финансовата система милиарди евро чрез покупката на държавни облигации. Оценената на 1,5 трлн. евро програма, която обхваща и ипотеки, трябва да продължи поне до март 2017 г. Целта е подсилване на ниската инфлация и увеличаване на кредитирането.

Централните банкери считат ниската инфлация за опасност за икономиката, тъй като потребителите, като например корпорации, са по-сдържани в разходите си в очакването на още по-ниски цени. Ето защо в средносрочен план ЕЦБ се стреми към постигане на инфлация от малко под 2 на сто, доста далече от сегашното ниво. Икономисти очакват поскъпването през 2016 г. да се ускори леко, отчасти и заради мерките на централната банка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
fallback