fallback

Пренасищането с пари насърчава кредитирането в еврозоната

През ноември банките са предоставили с 0,9% повече заеми за нефинансови предприятия, отколкото година по-рано

10:12 | 31.12.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кредитирането за фирми в еврозоната продължава да се засилва благодарение на пренасищането с пари от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предава Ройтерс.  

През ноември банките са предоставили с 0,9% повече заеми за нефинансови предприятия, отколкото година по-рано, обяви ЕЦБ. През октомври те предоставиха с 0,6 на сто повече заеми за фирми на годишна база.  

На частни домакинства във валутната зона банките са дали с 1,4% повече заеми, отколкото преди една година. Това представлява повишение на кредитирането за пореден месец, след като през март новите заеми за частния сектор в региона нараснаха с 0,1%, отбелязвайки първо подобрение на банковото кредитиране в региона от март 2012 година.    

От март централните банкери на еврозоната вкарват всеки месец чрез програмата за закупуване на държавни облигации милиарди евро във финансовата система, за да подгреят ниската инфлация и за да насърчат и кредитирането в помощ за икономиката.

 

Нарастващото кредитиране в еврозоната е добър знак за провежданата от централната банка стимулираща парична и лихвена политика.  

Същевременно паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна през ноември с 5,1% на годишна база при прогноза за повишение с 5,2% и след ръст с 5,3% през предишния месец. На тримесечна осреднена база индикаторът М3 се повиши през периода септември - ноември с 5,1%, съвпадайки със средните очаквания на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:51 | 01.09.22 г.
fallback