IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обезцени рублата до най-ниското ѝ ниво от деноминацията насам

Курсът на еврото се повишава с 1,26 рубли и за пръв път от над 10 месеца

14:24 | 15.12.15 г. 58
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

Руската централна банка повиши официалния курс на долара с 60,51 копейки и от 16 декември щатската валута ще се обменя за 70,8295 рубли, съобщи бизнес порталът РБК. Обменният курс на руската валута не е бил толкова нисък след деноминацията на рублата през 1998 г. Преди това рекордът беше от 25 август тази година, когато един долар се обменяше за 70,7465 рубли.

Курсът на еврото се повишава с 1,26 рубли и за пръв път от над 10 месеца едно евро се обменя за повече от 78 рубли. От 16 декември курсът, определен от централната банка, е 78,2312 рубли за едно евро. Последният път, когато единната валута беше по-скъпа, беше 3 февруари 2015 г., когато се обменяше за 78,79 рубли.

След като цените на петрола се понижиха под 37 долара за барел в понеделник, курсът на долара на московската борса се повиши над 71 рубли за пръв път от 25 август насам и достигна 71,225 рубли, което е с 86,3 копейки над стойността, при която приключи търговията на 11 декември.

Същевременно еврото поскъпна със 73,6 копейки и за пръв път от 26 август курсът надвиши 78 рубли, като достигна 78,449 рубли.

В хода на днешната търговия на московската борса валутните курсове се понижиха, като доларът се обменя за 70,371 рубли, а еврото – за 77,57 рубли.

„Кремъл следи внимателно резките валутни изменения предвид спада в цените на петрола“, увери Дмитрий Песков, прессекретар на президента Путин. „Безусловно подобни колебания предизвикават притеснения“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 12 rate down comment 11
vzhekoff
преди 8 години
Хапчетата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
нали на "вас икономистите се базира борсата" там е бъкано с такива като вас еее питам те тогава ти поне като си разбирач и майстор къде инвестира и къде е твойто място ?!? ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 17
Ironhorse
преди 8 години
В съседна тема го написах СА и Русия подцениха шистовата революция и нейната ценова живучест.Китай девалвира валутата си като луд, за да избегне гигантски икономически колапс.А Русия ..., икономика, която вече се оценява на около 1 трилион долара (само преди 3 години беше 2) е без значение за света.Вече открито се говори, че с Пурин е свършено, ред е на стратегия на Запада, която да изкорени причините за появата на подобен диктатор в русия.Следователно през 2016 ще видим грандиозни събития в русия. Самите руски медии вече задават въпроси, как ще оцелее русия при 20-30 щ.д. за барел през 2016, като бюджетът е разчетен за 50 ?!Резервният фонд за благосъстояние вече е на санитарният минимум.Най-хубавото е, че Путин вижда как си отива, но не може да го предотврати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
.......икономически форум.........бла бла бла ....Ако не е така - мога само да кажа че не ти е мястото в този форум .........---------------------------------------------------------------------------------я сподели пишман икономиста алхимиста ти инвестирал ли си в нещо си на тая борса поне е икономически форум и предимно за инвестиции / спекулации се пише в коментарите ?!? Кажи тука на нас невежите да видим къде си "инвестирал" .... :))) Защото аз веднага мога да ти кажа позициите си а останалите страшни разбирачи - ньет е що ?!? Къде е тогава КВАЗИ ващо място питам аз ?!? ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 6
data
преди 8 години
Предполагам че щом пишеш в икономически форум би трябвало да ти е ясен термина "квази държавен дълг " . Ако не е така - мога само да кажа че не ти е мястото в този форум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 13
michaelis12
преди 8 години
Руския държавен дълг може и да не е особено голям но квази държавният дълг е огромен ------------------------------------------------------------------------------------------я преведи, че нещо не се разбира ? Руския държавен дълг не е голям но държавния е голям ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 6
data
преди 8 години
Владимир Владимирович чинно обра спестяванията на *** - браво, молодец Вова !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 6
data
преди 8 години
Ше шистите ги чакаха да пукнат и при 50 гущера ама те се крепят . Сега нов залог ли има с тез 20 долара ? п.п. Руския държавен дълг може и да не е особено голям но квази държавният дълг е огромен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 14
Макс
преди 8 години
Вовка е обърнал милиончетата в омразни щатски хартийки и сега вече може да пуска инфлациятаВие да не сте лъскали обувките на Владимир Владимирович та знаете в какво си е обърнал милиончетата. Знаете ли колко рубли струва един барел в бюджет 2016г?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 9
data
преди 8 години
на времето и на нас Жан ни обясняваше че нямало страшно в обезценката на валутата и така щял да се стимулира износа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още