IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обезцени рублата до най-ниското ѝ ниво от деноминацията насам

Курсът на еврото се повишава с 1,26 рубли и за пръв път от над 10 месеца

14:24 | 15.12.15 г. 58
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

Руската централна банка повиши официалния курс на долара с 60,51 копейки и от 16 декември щатската валута ще се обменя за 70,8295 рубли, съобщи бизнес порталът РБК. Обменният курс на руската валута не е бил толкова нисък след деноминацията на рублата през 1998 г. Преди това рекордът беше от 25 август тази година, когато един долар се обменяше за 70,7465 рубли.

Курсът на еврото се повишава с 1,26 рубли и за пръв път от над 10 месеца едно евро се обменя за повече от 78 рубли. От 16 декември курсът, определен от централната банка, е 78,2312 рубли за едно евро. Последният път, когато единната валута беше по-скъпа, беше 3 февруари 2015 г., когато се обменяше за 78,79 рубли.

След като цените на петрола се понижиха под 37 долара за барел в понеделник, курсът на долара на московската борса се повиши над 71 рубли за пръв път от 25 август насам и достигна 71,225 рубли, което е с 86,3 копейки над стойността, при която приключи търговията на 11 декември.

Същевременно еврото поскъпна със 73,6 копейки и за пръв път от 26 август курсът надвиши 78 рубли, като достигна 78,449 рубли.

В хода на днешната търговия на московската борса валутните курсове се понижиха, като доларът се обменя за 70,371 рубли, а еврото – за 77,57 рубли.

„Кремъл следи внимателно резките валутни изменения предвид спада в цените на петрола“, увери Дмитрий Песков, прессекретар на президента Путин. „Безусловно подобни колебания предизвикават притеснения“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 3 rate down comment 1
SimeonAtanasov
преди 8 години
Трябва да се подкрепяме невежите :)Само не съм съгласен, че думата или представката "квази" е немска, с латински корен е.Като нямат какво да кажат плашат гаргите с огромния квази-държавен дълг. А статистиката е неумолима, за няма и 2 години общия дълг на Русия (държавен, "квази-държавен", на корпорациите - държавни и частни и на банките и физическите лица) е спаднал от 730 на 520 млрд. долара. Банките и големите корпорации погасиха голяма част от доларовите си задължения. За да сме коректни, трябва да отчетем, че и валутните резерви на Русия намаляха от 500 на 365 млрд. долара за същия период. Но положителното е, че за 2015 г. спадът в резервите е само около 15 млрд. долара, докато външният дълг е спаднал с около 80 млрд. долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Какво наричате квази-държавен дълг?------------------------------------------------------------------------хахаххах ееей брачед и ти не си за този форум също като мене щом незнаеш какво е "квази държавен дълг" ..... Използват някаква немска дума без да знаят самата дума какво значи "quasi - adverb - sozusagen, gewissermassen" прев. "така да се каже" и вече са най -големите икономисти ..... остай остай .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 3
markoci
преди 8 години
Стоян Петров май разчиташ на късата ни памет. Роснефт наистина получи такъв заем но това беше август 2014 и рублевата му равностойност беше 1,5 трилиона рубли. Парите бяха дължими за придобиването на ТНК-ВР.Да се върнем все пак в сегашно време: За девет месеца от 2015 г. разходите на федералния бюджет са в размер на близо 11 трилиона рубли, което е със 7 % по-малко от прогнозираните. По този начин, за първите три тримесечия на тази година дефицитът на федералния бюджет е в размер на 650 млрд. рубли, или 1,2 % от БВП, констатира руският премиер.Размера на Резервния фонд на РФ към 1 октомври 2015 г. Към тази дата обемът на фонда съставя около 4,7 трилиона рубли. Обемът на Фонда за национално благосъстояние към същата дата е над 4,8 трилиона рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 3
Монти
преди 8 години
Може да се обърнеш и с Бате или с Кръстник.......Мутрите и охранителите се надушват.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 9 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 8 години
Нали точно това ти писах. От един от двата "неприкосновени" фонда които ти цитираш отпуснаха "заем" от 41 милиарда долара на Роснефт. Приеха акции като залог. Пиши ги бегали тези пари. Доста банки са в същото положение. Така че не бъди наивен. Герман Греф шефа на Сбербанк даде точното определение за руската икономика-деградира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 7
markoci
преди 8 години
По последни данни бюджета им за 2015 хич не е зле. Дефицит около 1 трилион рубли , което на фона повечето от развитите страни направо е чудо. Дефицита си го покриват от двата фонда за благосъстояние на нацията и резервния фонд , които си пълниха през добрите години , и в тях имат към 9 трилиона към края на октомври. Тоест могат да изкарат поне още 5-6 години по тоя начин , преди да им се наложи да почван да си увеличават държавния дълг , което няма да им е проблем щото им е много малък за разлика от САЩ или ЕС. Така че по скопойно с дърнканици за фалити и т.н. щото са много далеч преди тях ша изгърмят шистите в САЩ и Канада , към 2 трилиона долара са вложени там , също така ще изгърмят почти всичките нагли арабски държави като СА и сиета ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 10 rate down comment 1
SimeonAtanasov
преди 8 години
Не точно, в долари заплатата им се е намалила доста, но така или иначе във вътрешен план не е толкова страховит спада, около 8-9 % тази година спаднаха реалните им доходи, което не е малко, но не е катастрофа. Но навън вече са много по-малко платежоспособни, затова и секва външният им туризъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 4
SimeonAtanasov
преди 8 години
Яко пропаганда правите. Пеете си мантрата за това как присъединяването на Крим към Русия имал пагубни последици и туй то. И санкциите. Основният проблем на Русия са главоломно падналите цени на нефта - от около 105-110 долара за барел до сегашните около 40. Ако цената на нефта се задържи на сегашните нива или по-ниско, проблемът пред Русия си е сериозен, това означава свиване на покупателната способност, инфлация, бюджетен дефицит и трупане на държавен дълг.Но сривът на цената на нефта няма нищо общо с Крим. Да не би през 90-те да имаше нещо подобно, когато цената на нефта се срина? В момента обаче Русия има резерви, които ще й позволят за няколко години да приспособи и диверсифицира икономиката си, в това число износа и бюджетните приходи. Две години от това приспособяване вече минаха. Цената беше минимален ръст на БВП миналата година и тази година спад от 3-4 %. Догодина вероятно ще се задържат около нулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
Навсякъде пиша, че външният дълг на Русия е 520 или около тази цифра в долари. Никъде не пишат обаче колко е резервът. Даже и да пишат не е вярно, защото замениха едни пари за акции на Роснефт, Сибнефт, на банки и так дале, които те си ги водят налични, но са дефакто липсващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
Какво наричате квази-държавен дълг? Общият външен дълг на Русия - държавен, на Централната банка , на ЮЛ и на ФЛ е около 520 млрд. долара. При валутни резерви от 360 млрд. долара. Тоест покриват над 70 % от общия си дълг с резервите си. При колко страни има подобно съотношение? Нашият дълг е около 100 % от БВП, тоест доста повече от руския. А и нашите показатели не са от най-лошите, поне на макроикономическо ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още