fallback

Bloomberg: Надеждите за по-слаб франк намаляват

Силните данни за заетостта в САЩ пратиха еврото надолу, а франкът – до двумесечен връх

13:34 | 10.11.15 г. 1

Валутните пазари просто не искат да помогнат на Томас Джордан. Миналата седмица гуверньорът на Швейцарската централна банка (SNB) за пореден път предупреди купувачите да стоят далеч от „значително преоценения“ швейцарски франк. Стимулирана от сигналите, че ЕЦБ ще преразгледа програмата си за стимули, швейцарската валута скочи до най-високото си ниво от средата на октомври насам, пише Bloomberg.

Силните петъчни данни за заетостта в САЩ също пратиха еврото надолу, а франкът – до двумесечен връх. Tърговците на опции са по-склонни да купуват франкове, отколкото която и да е друга основна валута.

Перспективите пред франка подчертават предизвикателствата пред Швейцария, която се опитва да обърне тенденцията за спад на потребителските цени, която продължава вече 12 поредни месеца. Тези условия бяха допълнително изострени от подновената слабост на еврото. Натискът от страна на спекулантите, примамени от излишъка по текущата сметка на Швейцария, вече накараха централните банкери да премахнат тавана на обменния курс през януари.

Според HSBC швейцарската валута ще поскъпне с 12% до края на следващата година до 95 сантима за едно евро. Във вторник едно евро се обменя за 1,079 франка. 

Франкът скочи до рекордните 85,17 сантима за евро, след като SNB премахна тавана на обменния курс. Вместо това институцията въведе отрицателни лихви по депозитите и започна да продава валутата на глобалните пазари.

Апетитът за интервениране на SNB може да се ограничи с увеличаването на международните валутни резерви. Запасите на банката нараснаха до рекордните 550 милиарда франка (548 милиарда долара) през октомври. Така институцията става уязвима заради последиците от евентуални колебания във валутните курсове, коментира Bloomberg.

Te ясно показаха, че не се чувстват добре с неконтролируемо разширяване на платежния баланс, както и не искат да продължават безгранични интервенции”, казва Естер Райхелт, стратег в Commerzbank. Германската банка прогнозира, че в края на година франкът ще се обменя за 1,07 евро.

Средните прогнози на икономистите, анкетирани от Bloomberg, са за курс от 1,08 евро за франк в края на годината, а до края на 2016 г. - 1,10 евро за франк.

Очакването, че ЕЦБ ще разшири програмата за стимули и спекулациите, че SNB има ограничени възможности за намеса, стабилизира франка от средата на септември, след като валутата отслабваше в продължение на четирите месеца от юни насам.

Швейцарската валута почти не се измени на 3 ноември, когато Томас Джордан призна статута й на валута убежище и повтори обещанието си банката да продължава да се намесва. Малко след това Драги сигнализира, че ЕЦБ ще преразгледа програмата си за изкупуване на активи през декември. На следващия ден франкът поскъпна с 0,7% спрямо еврото – най-големият скок от три седмици.

Потенциалното увеличено печатане на пари от страна на ЕЦБ ще отслаби еврото още повече, отбелязва Bloomberg.

В края на миналата седмица изненадващият ръст на заетостта в САЩ през октомври доведе до поевтиняване на единната валута спрямо долара и съответно едно евро се обменяше за 1,07374 франка, което е най-слабото ниво от август насам.

Франкът остава уязвим от риска от глобални сътресения, които пращат швейцарската валута нагоре и вредят на конкурентоспособността на икономиката. Вследствие на силния франк потребителските цени се свиха с 1,4% на годишна база през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
fallback