fallback

Индустриалната активност в Германия се забавя втори пореден месец

Предварителните данни на Markit показват, че активността в сектора все пак остава в експанзия

12:40 | 23.10.15 г.

Индустриалната активност в Германия се забавя втори пореден месец през октомври, но остава в експанзия, сочи PMI индексът на Markit Economics, цитиран от WBPonline.

Предварителните данни показват, че индексът за активността в производствения сектор се понижава до 51,6 пункта, като през септември стойността му беше 52,3 пункта. Анализаторите прогнозираха по-лек спад през октомври – 51,7 пункта.

Активността остава над границата от 50 пункта 11-ти пореден месец, което означава, че секторът в най-голямата икономика в еврозоната все още е в експанзия.

Междувременно активността в сферата на услугите в Германия нараства през октомври. Предварителните данни на Markit показват, че PMI индексът се повишава до 55,2 пункта, което е над стойността от миналия месец (54,1 пункта) и е 7-месечен рекорд. 

„Резултатите за октомври представят относително пасивна картина за състоянието на частния сектор в Германия в началото на четвъртото тримесечие. Компаниите дават сигнали за леко ускорение в ръста на БВП и успяват да сключат нови договори въпреки по-високите си цени“, казва Оливер Колодсейке, икономист в Markit.

“Все пак голяма част от стабилността се дължи на сектора на услугите, където има най-голямо повишение в активността от седем месеца насам. Междувременно данните за индустриалната активност са сигнал за предпазливост – обемът на производството и новите поръчки са нараснали с по-слаб темп, като някои компании подчертават несигурността, идваща от санкциите срещу Русия”, допълва той. „Освен това растящата складова наличност и забавянето на ръста на новите поръчки вероятно ще накара компаниите да свият производството идните месеци“, прогнозира Колодсейке.

По-рано този месец индексът ZEW на института за икономически изследвания в Манхайм показа, че инвеститорското доверие в Германия значително се е влошило през последните няколко месеца.

Властите в Берлин понижиха прогнозата си за икономическия ръст тази година – 1,7% вместо 1,8%, каквито бяха очакванията през април.

Прогнозата за 2016 г. обаче остава непроменена – 1,8% ръст на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 09.09.22 г.
fallback