fallback

Колкото повече Йелън говори за инфлацията, толкова по-малко й вярват пазарите

Очакванията на трейдърите за ръст на инфлацията в САЩ са на най-ниското си ниво от началото на мандата на президента на Фед

08:28 | 30.09.15 г. 5
Автор - снимка
Създател

Облигационният пазар не купува това, което президентът на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън продава за инфлацията, пише Bloomberg.

Въпреки че миналата седмица тя повтори, че Фед очаква инфлацията постепенно да се покачи близо до 2%, кратко- и дългосрочните пазарни прогнози за ръста на цените спаднаха до най-ниските си нива от 2009 г. насам. Това се случва, въпреки че за месец цените на петрола възстановиха близо 20% от стойността си.

„Имахме толкова много години на приспособителна парична политика, че мисля, че пазарът губи вяра във Фед“, смята анализаторът в TD Securities – един от 22-та първични дилъра на американски държавни ценни книжа (ДЦК), Прия Мисра. „Не виждаме влиянието на политиката върху инфлацията.“

Спадащите цени на енергийните източници допринасят за ниската инфлация – тенденция, която би трябвало да бъде временна, съдейки по думите на Йелън. Но тя посочва още една сила, която стои зад охлаждането на инфлацията – силният долар, който потиска вносните цени, както показва графиката с разбивката по фактори, влияещи върху индекса на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
fallback