fallback

Германският бизнес е по-оптимистично настроен през август

Индексът Ifo скача до 108,3 пункта през осмия месец на годината след 108 пункта през юли

13:06 | 25.08.15 г.

Настроенията в германския частен сектор се подобряват леко през август, показват най-новите данни от мозъчния тръст Ifo за бизнес климата в страната, цитирани от WBP Online.

Индексът на бизнес доверието в Германия се засилва леко през август според представените във вторник данни, няколко часа след като отделно съобщение разкри, че най-голямата икономика в Европа продължава да расте през второто тримесечие. Измерителят скача до 108,3 пункта през осмия месец на годината след 108 пункта през юли.

Ifo се изчислява въз основа на оценките за настоящето на компаниите, както и на изгледите им за следващите шест месеца. Около 7 000 мениджъри от производството, строителството, търговията на едро и търговията на дребно отговарят всеки месец на анкетните карти на мозъчния тръст.

В същото време подизмерителят за текущата ситуация в най-голямата икономика в еврозоната отчита ниво от 114,8 пункта след 113,9 пункта в предходния месец.

Освен това индексът с очакванията, който посочва прогнозите на фирмите за следващите шест месеца, достигна 102,2 пункта от 102,3 пункта през юли.

Отделен доклад, представен по-рано днес, показа, че Германия е отчела малко по-добро представяне през второто тримесечие в сравнение с предишните три месеца. Въпреки това най-голямата европейска икономика не успя да отговори на очакванията за по-значително покачване на брутния вътрешен продукт.

Германската икономика добави 0,4% през второто тримесечие на тази година след експанзията с 0,3% в периода януари-март. Анализаторите очакваха потвърждение на увеличението с 0,4%, оповестено в предварителните данни.

Измерен на годишна база, германският сезонно изгладен БВП постигна разширение с 1,6%, каквото бе покачването и в предварителната оценка. През първото тримесечие бе постигнат ревизиран ръст от 1,2%.

Още за германската икономика разказва Нейра Чехич от Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
fallback