fallback

Фабричните поръчки в Германия отскочиха далеч над очакванията през юни

Индикаторът е нараснал с цели 2% на месечна и 7,2% на годишна база

10:22 | 06.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фабричните поръчки в Германия реализираха сериозен ръст през юни на месечна и сезонно изгладена база. Това показват данните от най-голямата икономика в еврозоната, публикувани в четвъртък, очертавайки положително бъдеще за германския бизнес, предава WBP Online.

Фабричните поръчки в Германия се разгарят в шестия месец на годината след по-малкия прираст, който отбелязаха миналия месец, показват данните на Федералната статистическа служба Destatis. Ръстът, отчетен този месец, е от 2%, измерен на месечна и сезонно изгладена база. Пазарните наблюдатели бяха заложили на далеч по-слабо нарастване – ръст от едва 0,1%. Месец по-рано покачването беше с 0,3%.

На годишна база индикаторът е нараснал със 7,2% за разглеждания период. Анализаторите предвиждаха фабричните поръчки да нараснат с 4,9% на годишна база през юни.  Ревизираните данни за май показват ръст от 4,5% спрямо същия месец на 2014 г. 

Същевременно стана ясно, че активността в производствения сектор на Германия остана в разширение за осми пореден месец, макар и с по-слаб резултат според последните данни на Markit, публикувани по-рано тази седмица. Окончателният PMI индекс през юли за производствения сектор на Германия се сви до 51,8 пункта, което е спад от регистрираните 51,9 пункта през юни.

Припомняме, че висшите мениджъри в Германия са по-добре настроени от очакваното. Индексът на бизнес климата на института Ifo нарасна до 108,0 пункта  през юли, докато ревизираните данни за юни показаха 107,5 пункта, обяви базираната в Мюнхен институция в края на миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
fallback