fallback

Търговският дефицит на САЩ се разшири със 7,1% през юни

Американският внос нарасна с 1,2%, докато износът намаля с 0,1%

16:55 | 05.08.15 г.

Търговският дефицит на САЩ се разшири през юни, след като силният долар и слабите чужди валути продължиха да потискат търсенето на американски стоки, предава The Wall Street Journal.

Дефицитът на САЩ в търговията с други страни нарасна със 7,1% до сезонно изгладените 43,84 млрд. долара през юни, съобщи Министерството на търговията в сряда. Равнището надхвърли очакваните от пазара 43,50 млрд. долара.

Търговският дефицит отразява тласъка на американското търсене за внос, като коли и храни, и спадащия интерес в световен мащаб към стоките от САЩ. Вносът е нараснал с 1,2%, докато износът е намалял с 0,1%.

Данните за търговията традиционно са силно волатилни на месечна база. Дефицитът във външната търговия на САЩ нарасна с 0,6% през първата половина на 2015 г. в сравнение със същия период година по-рано. Износът спадна с 2,9% през този период, докато вносът намаля с 2,2%.

Въпреки че износът подсили икономиката след рецесията, той бе под натиск през последните 18 месеца. Икономическите проблеми в Европа и по-бавният растеж в Азия потискаха търсенето на стоки от САЩ.

Освен това усилията на световните централни банки да подкрепят икономиките им изпратиха нагоре покупателната сила на долара спрямо другите валути. Това практически направи американските стоки по-скъпи в световен мащаб, но и постави под натиск цените на вноса.

От политическа гледна точка търговският дефицит подхрани опозицията на споразумението за свободна търговия между САЩ и азиатските страни. Представители на 12-те страни, част от Транстихоокеанското партньорство, не успяха да постигнат сделка през миналата седмица, като се очаква преговорите да продължат най-късно през септември.

Търговският дефицит на САЩ с Китай е нараснал с 9,8% през първите шест месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година. Дефицитът с Япония пък се покачи с 4,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 09.09.22 г.
fallback