fallback

Глобалната инфлация се задържа слаба и през юни

Данните на ОИСР показаха покачване на потребителските цени от едва 0,6%

15:55 | 04.08.15 г. 2

Темпът на глобалната инфлация не се е изменил през юни, оставайки значително под целевите нива в развитите страни, като някои централни банки се готвят да повишат основните си лихвени проценти за първи път от началото на глобалната финансова криза, пише The Wall Street Journal.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви във вторник, че годишният темп на инфлацията в нейните 34 държави членки е останал непроменен на ниво от 0,6% през юни, значително под 2%, което е считано от повечето централни банкери в развитите икономики като съвместим темп със здравословния икономически растеж.

Базираната в Париж институция заяви, че инфлацията сред 20-те най-големи икономики също е останала без промяна на ниво от 2,6%. Г20 е отговорна за 85% от глобалното икономическо производство.

Задържането на много ниски равнища на инфлацията е притеснение за централните банкери, тъй като заплашва да промени трайно очакванията на потребителите и прави още по-трудно в бъдеще да се постигнат целевите 2%. През последните десетилетия властите отдадоха голямо значение на покачването на инфлационните очаквания до техните целеви нива.

Данните на ОИСР показват вълната от свежи мерки за стимулиране, приети от централните банки по целия свят поради риска от изпадане в дефлация. Много ниската инфлация прави икономиките уязвими от навлизане в дефлационна спирала – тема, по която мненията са разнопосочни доколко вредна е за икономиката.

Някои централни банки са по-малко обезпокоени от ниските темпове на инфлация, тъй като очакват потребителските цени да тръгнат нагоре по-бързо, след като икономическото възстановяване започне да тласка нагоре заплатите.

Американският Федерален резерв оповести нееднократно желанието си да повиши основния лихвен процент по-късно тази година, като според мнозина това ще стане още през септември. Английската централна банка също обяви следващия си ход, като ставката най-вероятно ще бъде покачена в началото на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:48 | 10.09.22 г.
fallback