fallback

Турската лира с най-голямо понижение сред валутите на развиващите се пазари

Влошаващата се ситуация със сигурността в страната се отразява негативно върху местната валута

16:58 | 22.07.15 г.

Турската лира отбеляза най-големия спад сред валутите на развиващите се пазари, след като новината за втори възможен терористичен атентат в рамките на три дни повиши опасенията за сигурността в страната, коментира Bloomberg.

Лирата отчете понижение от 1,3% до 2,7187 спрямо долара в сутрешната сесия на борсата в Истанбул, с което спадът ѝ за седмицата достигна 2,4%.

Телевизионният канал AHaber съобщи по-рано днес, че двама полицейски служители са били открити мъртви в дома им в Санлиурфа в близост до границата със Сирия, след като само преди два дни при самоубийствен атентат бяха убити 32 души.

Атентатът в понеделник, най-смъртносният от над две години, бе осъществен на фона на политическа нестабилност в страната, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието среща трудности при намирането на коалиционен партньор след изборите от 7 юни. Спадът на стойността на лирата през тази седмица заличи скорошните печалби, които дойдоха в резултат на по-ниските цени на петрола.

"Продължаващата политическа несигурност, опасенията за сигурността и все още големият текущ дефицит правят лирата уязвима от външни шокови влияния", коментира Джеймс Лорд, ръководител на стратегически отдел в базираната в Лондон Morgan Stanley. "Очакваме американската икономика да се ускори и доларът да поскъпне, но смятаме, че лирата ще продължи да отслабва".

Министър-председателят Ахмет Давутоглу заяви във вторник, че няма да позволи на фракции от сирийската гражданска война да прехвърлят агресията си в Турция. Терористичната група "Ислямска държава", която контролира огромни райони от Ирак и Сирия, е главният заподозрян за атаката в понеделник срещу прокюрдски активисти, които са се подготвяли да преминат границата и да помогнат за възстановяването на сирийския град Кобани. Засега обаче никой не е поел отговорност за нападението.

Междувременно доходността по 2-годишните държавни ценни книжа на Турция се повиши с 14 базисни пункта до 9,82%, което е най-високата стойност от месец насам. Индексът Borsa Istanbul 100 отчете понижение от 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
fallback