fallback

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната отстъпи рязко през май

Данните на ЕЦБ показаха спад до 18 млрд. евро спрямо 24 млрд. евро през април

14:19 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Излишъкът по текущата сметка на 19-членната еврозона отстъпи през май в сравнение с предходния месец въз основа на сезонно изгладените данни, предоставени в понеделник от Европейската централна банка.

Текущата сметка на еврозоната отчете спад в излишъка си до сезонно изгладените 18 млрд. евро през петия месец на годината в сравнение с 24 млрд. евро в предходния месец, сочи последният доклад на базираната във Франкфурт институция.

Измерена на сезонно неизгладена база, мярката, показваща нетния поток на текущите операции, включително стоките, услугите и лихвените плащания, се сви рязко до 3,4 млрд. евро в сравнение с 22 млрд. евро в предходния месец.

Измерителят отчита сумата от баланса на търговията (стоките и услугите), нетните постъпления от чужбина и нетните текущи трансфери.

Положителното салдо по текущата сметка показва, че регионът е нетен кредитор към останалата част на света, докато отрицателното салдо е сигнал, че е нетен кредитополучател.

Данните показаха още, че излишъкът по текущата сметка на Германия – най-голямата икономика в еврозоната, намалява до 11,1 млрд. евро през май в сравнение с ревизираните 21,2 млрд. евро в предходния месец.

Още пазарни новини - във видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
fallback