fallback

Еврото поевтиня след данните за инфлацията в Германия

Пазарът очаква още данни от най-голямата икономика в еврозоната днес

10:57 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Единната европейска валута отиде на червена територия, след като данните за инфлацията в Германия не отговориха на очакванията. През деня ще бъдат публикувани още данни за най-голямата икономика в еврозоната, докато всички положителни движения на двойката EUR/USD се парират от силната американска валута, пише WBP Online.

Еврото се търгува на цена от 1,0993 долара към 10:37 часа.

Фокусът на търговията е очакваната информация за германската икономика, като тази за инфлацията вече е налична. Потребителските цени в най-голямата икономика в еврозоната са в дефлация от 0,1% спрямо предходния месец. На годишна база е отчетена инфлация от 0,3%.

Еврото проби нивото от 1,10 долара, след предишната сесия на променлива търговия. Единната валута поевтиня с 0,22% веднага след публикуването на данните за инфлацията в Германия.

Днес ще бъде публикуван индексът на ZEW за очакваното икономическо развитие на Германия. Очакванията са той да отстъпи до 30,5 пункта за юли, по-ниско от отчетените 31,5 пункта за юни. Индикаторът се получава чрез анкетен метод и измерва разликата между дела на оптимистично и песимистично настроените анализатори.

В същото време индексът на ZEW за текущата ситуация в германската икономика се очаква да спадне до 60,5 пункта. За сравнение през миналия месец индикаторът отчете 62,9 пункта.

Всички по-отчетливи обратни движения на двойката EUR/USD срещат съпротивата на силния долар. Гърция най-накрая достигна до първоначално споразумение с еврогрупата и „пазарът отчита, че това ще бъде взето предвид от Фед. Пазарът калкулира затягане на монетарната политика само с осем базисни пункта през септември и нагласите са, че доларът е подценен и има изгледи да поскъпне в бъдеще“, смята Крис Уестърн от IG.

Председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън остава на мнение, че 2015 г. е подходящото време за повишаване на лихвените проценти. Докладът на Фед за бъдещата монетарна политика, който се изнася пред конгреса два пъти годишно и предстои да бъде изнесен тази седмица, се очаква с нетърпение от инвеститорите, заложили на дълги позиции в американската валута.

След като двойката EUR/USD започна седмицата с отрицателен гап, който надвиши 5% в понеделник, единната валута имаше възможност плавно да заличи загубите още през сесията на търговия на азиатските пазари.

След като реализира два върха в близост до нивата на съпротива от 1,12 долара, еврото спадна до 1,0977. Пробива под ключовите нива от 1,11, а след това и под кръглите 1,10 долара отвори вратите към по-ниските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 08.09.22 г.
fallback