fallback

Гръцката драма бе във фокуса на валутния пазар

Другият горещ полюс – Китай, изненада с оптимистични данни

09:53 | 13.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Лидерите на еврозоната се опитваха до късно снощи да стигнат до консенсус относно задлъжнялата Гърция. Кредиторите настояваха страната да въведе ключови реформи още тази седмица, с цел възстановяване на доверието към Атина. Преговарящите страни са близо до постигане на споразумение, но до такова би се стигнало единствено, ако Гърция приеме почти всички искания и условия на кредиторите, тъй като те не са склонни на повече компромиси.

В отчет, изготвен от финансовите министри от еврозоната се споменава, че нов спасителен план за Гърция би бил налице, само ако парламентът в Атина внедри задължителните пенсионни, данъчни и финансови реформи. Вотът за тези мерки ще се състои в сряда, като вече страната има нужда от 86 млрд. евро, далеч над предвидената помощ от 74млрд. евро, считана преди срещата на върха в събота.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле лансира предложение, Гърция да си вземе „почивка“ от еврозоната, в случай че не успее да покрие задълженията си към кредиторите. Тази идея обаче, беше възприета като незаконна и би била пренебрегната, ако правителството на премиера Алексис Ципрас приеме основните, заедно с други необходими условия на съюза. Най-взискателният и строг тон относно реформите бе получен от канцлера на Германия Ангела Меркел, която е непреклонна пред мерките, които трябва да бъдат предприети от Атина. Ако обаче страната отговори на условията, германският парламент ще обсъди евентуален спасителен план в четвъртък, което би дало свежи средства на Атина. Факт е обаче, че най-ценния актив бе загубен, а именно доверието между преговарящите. Предстоят тежки преговори, но финансиране за Гърция няма да има на всяка цена. Германия дори обяви, че желае да бъде създаден приватизационен фонд за гръцките държавни активи на стойност 50 млрд. евро, които да бъдат разпродадени впоследствие.

Другият горещ полюс – Китай, изненада в доза оптимизъм. Износът на страната се повиши за пръв път от 4 месеца, докато вносът намаля, но записа най-добрите величини от началото на годината. Надеждите обаче скоро бяха попарени, тъй като бе обявено, че търговският сектор на Китай е претърпял неубедително второ тримесечие. В сряда ще бъдат обявени данните за БВП на страната, като очакванията са за разочароващи данни, поради свиването в сектора. Анализатори смятат, че случващото се в Китай би имало по-сериозни последствия за световната икономика, отколкото дълговете на Гърция, с оглед размера на двете икономики.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР EUR/USD

Еврото започна търговията с понижения до 1.1111, в резултат на продължаващите преговори. В случай, че консенсус бъде постигнат, можем да очакваме достигане до следващото ниво на съпротива около 1.1220. В същото време основната подкрепа за двойката остава около психологическото ниво при 1.1000. GBP/USD

След като доларът постигна ръст спрямо лирата до 89-дневната пълзяща средна, сега той поевтиня до 14-дневната пълзяща средна, като е вероятен пробив на това ниво. Ръстът на паунда може да продължи до съпротивата при 1.5600.

USD/JPY

Доларът наваксва претърпените загуби спрямо йената. Двойката достигна нива над 123.00, насочвайки се към съпротивата при 123.87 йени за долар. Основната подкрепа за зелените пари може да се търси при 121.50, където се намира 89-периодната пълзяща средна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:47 | 24.08.22 г.
fallback