fallback

Китайският износ отчита повишение през юни

Въпреки това търговският излишък на страната спада

10:49 | 13.07.15 г.

Търговският излишък на Китай се сви през юни, въпреки че износът се възстанови след три поредни месеца на спад, а вносът продължи да намалява. Това сочат последните правителствени данни от днес, съобщава WBP Online.

Експортът на най-голямата азиатска икономика е реализирал ръст от 2,1% през юни спрямо същия месец на 2014, което е по-високо от очакванията на анализаторите за ръст от 1,0%. През май износът е отчел спад от 2,5% на годишна база.

В същото време вносът продължава тенденцията на свиване с намаление от 6,7% през юни. Анализаторите бяха предвидили значително по-голям спад – от 15%.

Търговският излишък на Китай е намалял до 46,6 млрд. долара за миналия месец. За сравнение, през май той възлизаше на 59,49 млрд. долара, а прогнозните за юни бяха за 57 млрд. долара.

Китайската икономика е в труден период въпреки постоянните мерки за облекчаване, предприети както от правителството на страната, така и от Народната банка на Китай.

Въпреки това китайският фондов пазар стана силно волатилен, като се срина с близо една трета за изминалия месец и принуди властите да стартират спасителен план през миналата седмица, включващ спиране на първични публични предлагания и други мерки.

Китайската народна банка намали основния лихвен процент до 4,85% в края на юни. Централната банка на страната предприе и намаляване на минималните задължителни резерви с 50 базисни пункта за търговските банки, които обслужват селските райони, селското стопанство и малките предприятия. Според институцията последните мерки трябва да помогнат за стабилизирането на растежа и по-нататъшната ефективност на монетарната политика в икономическите трансформации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
fallback