fallback

Оптимизмът за Гърция изпрати еврото нагоре с над 1%

Валутната двойка евро-долар нарасна до най-високото си ниво през юли

15:58 | 10.07.15 г.

Еврото поскъпна до най-високото си ниво през юли спрямо щатския долар в петък на фона на очакванията на инвеститорите, че в следващите часове ще бъде постигнато споразумение между Гърция и нейните кредитори.

EUR/USD удари 1,1182 по време на следобедната сесия в Европа, покачвайки се с 1,32 на сто за деня.

Гърция предложи да направи значителни съкращения на разходите и покачване на данъците късно в четвъртък, в последен опит да си осигури нов спасителен заем от Европа, преди да изпадне в неплатежоспособност.

Като част от предложенията, Атина поиска заем от над 50 млрд. евро за следващите три години. В замяна на това правителството представи редица мерки за строги икономии, с които цели да съкрати разходи за общо близо 13 млрд. евро – значително повече от предишни ангажименти на средиземноморската страна.

Ходът приближи Атина с една стъпка по-близо до сделка с кредиторите, които планират да вземат окончателно решение за това дали да предоставят допълнително финансиране в неделя.

В същото време гръцкото правителство удължи банковата ваканция и запази дневния лимит за тегления от банкомати на 60 евро до понеделник.

Междувременно нагласите на пазара към щатския долар остават уязвими, след като данните в четвъртък показаха, че американските молби за помощи при безработица са нараснали през миналата седмица до най-високото си ниво от февруари насам.

Министерството на труда на САЩ съобщи, че броят на лицата, подали молби за обезщетения в седмицата, приключила на 4 юли, се е увеличил с 15 хил. до 297 хил. спрямо 282 хил. седмица по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
fallback