fallback

Френското индустриално производство отчита ръст през май

Същевременно бизнес активността в страната се върна към растеж след период на спад

14:12 | 10.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индустриално производство на Франция отчете по-добро представяне през май, показват данните на френския статистически институт oт петък.

Секторът е нараснал с 0,4% спрямо миналия месец. За сравнение, ревизираните данни за април показаха свиване с 0,8%. Анализаторите бяха заложили на ръст от 0,4% през май, съобщава WBP Online.

На годишна база е отчетено повишение от 2,8%. Прогнозата беше за покачване с 2,4%. За сравнение, ревизираните данни за април показаха ръст от 0,2%.

Преработващата промишленост се е върнала на зелената територия, като е нараснала с 0,6% през май, измерено на месечна база, което е по-високо от очакваните 0,4%. Ревизираните данни за предходни период показват спад от 0,8%.

Същевременно бизнес активността в страната се върна към растеж след период на спад, продължил повече от година, показаха данните от проучването на Markit, съобщава WBP Online.

Производственият PMI за Франция записа 50,7 пункта през юни и така отбеляза 14 месечен връх. Финалните данни по този показател през май показаха 49,4 пункта. Стойности над 50 пункта са индикатор за икономически растеж, а под тях е зоната на спада.

Данните предвещават добри резултати за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. През първото тримесечие Франция отчете ръст от 0,6% на БВП. Очаква се през тази година нарастването на икономиката да е с най-бърз темп от 2011 г. насам, подкрепено най-вече от вътрешното търсене, прогнозират от френската статистика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
fallback