fallback

Вяла инфлация в Китай през юни

Производствените цени са все така в зоната на дефлацията

11:27 | 09.07.15 г.

Потребителските цени в Китай отбелязаха умерен ръст през юни, но цените на едро останаха в дефлация. Това е знак, че застоят в китайската икономика, втората по големина в света, продължава, съобщава CNBC. 

Индексът на потребителските цени в Китай (CPI) нарасна с 1,4% през юни спрямо същия месец на миналата година. Анализаторите бяха заложили на нива от 1,3%, показва проучване на Ройтерс. През май стойността на показателя беше 1,2%.

В същото време индексът на производствените цени (PPI) се понижи с 4,8% при прогнози за спад с 4,5%. За сравнение, през май показателят отчете спад от 4,6%. Така индексът записва 39-ти пореден месец на спад.

Продължаващата дефлация, която отбелязват производствените цени, е знак, че свръхкапацитетът остава сериозен проблем и процесът по намаляване на задлъжнялостта е все така на дневен ред, заяви Ли-Ган Лиу, главен икономист в ANZ. „Докато цените на суровините спадат поради гръцкото просрочие и разгрома на китайския капиталов пазар, не е вероятно да видим инфлация в производствените цени през следващите две тримесечия“, допълни той. Според Лиу е възможно ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай да е под 7,0% през второто тримесечие на годината. Данните за БВП на страната се очаква да излязат на 15 юли.

Липсата на изгледи за инфлация е предпоставка за бъдеща политика на облекчения, счита Ян Джао, икономист в Nomura.

„Вялата инфлация на потребителските цени е израз на все още слабото съвкупно търсене. Производствените цени са в дефлация, което води до нисък инфлационен натиск“, заяви Джао.

Ново намаляване на минималните задължителни резерви - с 50 базисни пункта и намаляване на лихвения процент с 25 базисни пункта прогнозира Nomura. Очаква се следващата мярка да е намаляване на минималните задължителни резерви през август.

Има риск от скорошно намаляване на минималните задължителни резерви поради неуспаха на последните мерки в борбата с резкия спад на китайската борса, смята Джао.

Същевременно китайският пазар продължава рязкото си движение надолу. Индексът Shanghai Composite отвори със спад от 3% в сутрешната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
fallback