fallback

Пет години след скандала с LIBOR доверието в бенчмарка остава крехко

Усилията за подобрение на лондонския междубанков лихвен процент не са достатъчни, смятат регулатори

10:03 | 08.07.15 г. 5

Почти пет години след големия скандал с LIBOR, който струваше на банките глоби за повече 7 млрд. долара, доверието във финансовия бенчмарк остава крехко, пише The Wall Street Journal.

Високопоставен представител на британските регулатори посочи, че усилията за подобрение на лондонския междубанков лихвен процент не са били ​​достатъчни до момента. Същевременно Федералният резерв на САЩ смята, че LIBOR вече не е годен да служи като основна отправна точка на пазара. Валутният оператор Intercontinental Exchange Inc (ICE) пък, който е отговорен за реформирането на LIBOR, казва, че се бори да получи достатъчно подкрепа от страна на индустрията, за да направи измерителя по-добра база за сравнение.

"ICE се ангажира да публикува нови предложения за реформа на LIBOR това лято. Бенчмаркът се нуждае от пълен ремонт и промяна на дефиницията", заяви Мартин Уитли, главен изпълнителен директор на Британския орган за финансово поведение.

Лихвеният процент бе в центъра на дългогодишен скандал, тъй като регулаторите откриха редица манипулации от пазарни участници. Десетки трейдъри са изправени пред наказателно разследване, като първото дело срещу пазарен участник за манипулиране на курса се провежда в момента в Лондон.

Скоро след избухването на скандала през 2011 г. регулатори призоваха за реформиране на бенчмарка. Съветът за финансова стабилност – международният регулаторен орган, заяви, че иска план за реформа до края на тази година и пожела ICE да публикува документ за обсъждане относно предложените реформи до края на юни. В същото време банките забраниха комуникациите между трейдърите си и служителите, натоварени с оценката и анализа на LIBOR с цел по-голяма прозрачност.

По думите на Уитли LIBOR все още се изчислява на базата на най-доброто предположение за това колко хипотетично би струвало на една банка да вземе заем, а не на твърди данни, получени чрез реални сделки. "Ключът е да се направи бенчмарк, базиран на търговията, така че решението да не зависи от субективна оценка", каза той.

Регулаторите се надяват да се подобри точността на LIBOR, ангажирайки повече банки да участват в определянето на референтната стойност. Досега обаче броят на банките, подаващи дневни прогнози за своите хипотетични разходи по заеми, не се е променил след избухването на скандала. Финбар Хътчинсън, който заема висш ръководен пост в звеното на ICE за реформа на бенчмарка, призна, че усилията за насърчаване на нови банки нямат голям ефект.

Друга основна пречка за реформа на LIBOR е бюрокрацията, смята Фарид Анвари, адвокат в Baker & McKenzie. "Промяната на бенчмарка би означавала промяна на купища договори и правни документи, които се отнасят до него. Пазарът на хиляди търговски заеми, които използват LIBOR, би бил особено застрашен, защото всеки договор трябва да бъде индивидуално пренаписан", добави експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:35 | 07.09.22 г.
fallback