fallback

Лихвите по облигациите на южноевропейските държави тръгнаха нагоре

Инвеститорите гледат на референдума в Гърция като на де факто допитване за членството на страната в еврозоната

13:16 | 29.06.15 г. 2

Лихвите по дълговите книжа на южноевропейските държави се увеличават на фона на вероятността Гърция да напусне еврозоната, съобщава Ройтерс.

Това е и първият по-сериозен знак за разпространяване на дълговата криза след 2011-2012 г., отбелязва информационната агенция.

Доходността по 10-годишните облигации на Португалия, Италия и Испания се увеличи с около 20 базисни точки до съответно 3%, 2,35% и 2,31%. Същевременно доходността по германските 10-годишни правителствени облигации се понижи с около 14 базисни точки до 0,78%. В по-ранната търговия тя докосна и едномесечно дъно от 0,71%.

Разликата между лихвите по германските и испанските облигации е най-голяма от повече от година, отбелязва агенцията.

Според експерти реакцията на пазарите ще стане доста по-ясна през следващите дни, след като се види дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще преоцени спешната си ликвидна помощ за гръцките банки.

Предстои и да се види какви ще са резултатите от предстоящия референдум на 5 юли в Гърция, на който гърците ще трябва да кажат дали одобряват последните предложения на кредиторите.

Инвеститорите гледат на референдума в Гърция като на де факто допитване за членството на страната в еврозоната. Повечето от тях са възприели по-предпазлив подход при оценките си, но според някои европейските политици задържат страната във валутния блок и ще стопират проникването на кризата и на други пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
fallback