fallback

Френската икономика расте през първото тримесечие по-бързо от очакванията

БВП се покачва с 0,6% на тримесечна и с 0,8% на годишна база

12:04 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Създател

Френската икономика се представя по-добре през първото тримесечие на годината, като отбелязва по-бърз растеж в сравнение с очакванията. Това разкриват окончателните данни на статистическата служба INSEE, пише WBPOnline.

Данните потвъждават, че в периода януари-март 2015 г. втората по големина икономика в еврозоната отчита най-бързия растеж от близо две години насам. Принос за ръста оказват ниските цени на петрола и по-евтиното евро.

Брутният вътрешен продукт на Франция отбеляза ръст от 0,6% на тримесечна база през първото тримесечие след нулев такъв през последното тримесечие на 2014 г. INSEE всъщност потвърди тези данни.

На годишна база БВП се повишава с 0,8 на сто, с което надвиши минимално прогнозите на икономистите. Растежът е по-бърз в сравнение със стагнацията, отчетена през предходното тримесечие.

Националният статистически институт на Франция прогнозира, че през тази година икономиката ще запише най-бързия си ръст от 2011 г. насам на фона на солидното вътрешно търсене. Само за третото тримесечие  INSEE очаква ръст на БВП от 0,3% на тримесечна база, а за четвъртото – от 0,4 на сто. За цялата година прогнозата е за повишение от 1,2 на сто.

Въпреки положителните новини за растежа през първото тримесечие броят на безработните отбеляза нов рекорд, сочат данните за март, прекратявайки тенденцията към спад, наблюдавана от началото на годината.

В крайна сметка заетостта трябва да нарасне през тази година, смятат от INSEE. Прогнозите са, че през 2015 г. френската икономика ще добави нови 114 хил. работни места, а безработицата ттрябва да се стабилизира на ниво от 10,4%, като дори трябва да започне да намалява.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 05.09.22 г.
fallback