fallback

Швейцария понижава икономическата си прогноза

Икономистите на кабинета очакват за тази година увеличение на БВП с едва 0,8 на сто

15:48 | 16.06.15 г.
Автор - снимка
Създател

Шокиращото поскъпване на франка след отказа на Швейцарската национална банка от фиксирания минимален обменен курс спрямо еврото ще забави по-силно от очакваното икономическото развитие на страната, смята швейцарското правителство в последния си доклад, цитиран от DPA.

Икономистите на кабинета очакват за тази година увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с едва 0,8 на сто. През март Държавния секретариат по икономически въпроси (Seco)  все още оценяваше ръста на 0,9%. За следващата година се очаква ускоряване на растежа до 1,6 на сто. Поради това експертната група в кабинета продължава да вярва, че швейцарската икономика може да се адаптира без дълбока рецесия към по-силния франк. Швейцарските експерти са малко по-оптимистични в сравнение с други икономисти. Експертите от Икономическия институт ETH Zurich (KOF) очакват в своята наскоро публикувана прогноза за тази година ръст на БВП от едва 0,4 на сто. Припомняме, че от началото на 2011 г. швейцарската валута поскъпна силно заради интереса на инвеститорите, търсещи сигурно убежище. Те вкарваха парите си в швейцарските банки, като не ги спря дори ограничителната мярка -  лихва по овърнайт депозитите от -0,75 на сто. 

Силният швейцарски франк се превърна в заплаха за местната икономика, износителите и туризма. Затова Швейцарската национална банка фиксира курса на националната валута към еврото през септември 2011 г.

В средата на януари обаче Швейцарската централна банка премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и изпрати лихвените равнище на още по-негативна територия, което оскъпи значително местната валута. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 08.09.22 г.
fallback