fallback

Европейската индустрия се разшири минимално през април

Покачването от 0,1% остана под прогнозите на експертите за 0,4% ръст

13:16 | 12.06.15 г.

Индустриалното производство в еврозоната отчете леко покачване през април след резкия спад през март, показаха последните данни на Евростат.

Комбинираното производство от фабриките, мините и комуналните услуги в 19-членния валутен блок нарасна с 0,1% на месечна база спрямо ревизирания спад с 0,4% през март. Въпреки връщането към растеж резултатът остана под прогнозите за покачване с 0,4%.

На годишна база измерителят отчете ръст от 0,8% през април в сравнение с коригираното покачване от 2,1% през третия месец на годината. Анализаторите прогнозираха 1,1% ръст през март, предава WBP Online.

В своя най-нов доклад за глобалните икономически перспективи Световната банка посочи, че растежът в еврозоната вече се очаква да достигне 1,5% през тази година и да се ускори до 1,7% през 2016-2017 г.

"Възстановяването в еврозоната напредна по-бързо от очакваното от края на 2014 г., подкрепено от отслабването на еврото, спада на цените на петрола, рекордно ниските лихвени проценти, както и подобряването на условията на банките за отпускането на кредити", посочи международната организация.

Докладът също така добави, че обезценяването на еврото от юни 2014 г. насам ще добави около половин процентен пункт към растежа в еврозоната през 2015 г., докато по-ниските цени на петрола трябва да подкрепят потребителските разходи и корпоративните печалби.

"Частните инвестиции трябва постепенно да се покачат, но повишената корпоративна задлъжнялост, продължаващата финансова фрагментация, значителният застой на пазара на труда на периферните страни и слабото търсене продължават да тежат върху перспективите за бързо възстановяване", се посочва в изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 07.09.22 г.
fallback