fallback

Централната банка е оптимист за растежа във Франция

Прогнозата на институцията за ръста на БВП през тази година е 1,2%, докато правителството очаква ръст от 1%

12:55 | 04.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическият растеж на Франция ще изпревари официалните прогнози на френското правителство и ще се ускори догодина и през 2017 г., заяви в четвъртък централната банка на страната.

Според институцията френската икономика ще нарасне с 1,2% през тази година. Официалната прогноза на правителството е за ръст от 1%. За 2016 и 2017 г. се очакват нараствания от съответно 1,8% и 1,9%, предава MarketWatch.

Същевременно хармонизираният индекс на годишните промени в цените – използваният от Европейската централна банка индикатор за оценка на инфлацията, ще се повиши с 1,4% през 2016 г. и с 1,7% през 2017 г. спрямо текущото ниво от 0,3%.

Растежът на страната ще бъде подкрепен от по-ниските цени на петрола, слабото евро, което стимулира износа, и експанзионистичната парична политика на Европейската централна банка, заяви още Френската централна банка. Подобряването на маржовете на корпоративната печалба също ще дадат тласък на растежа според институцията.

И все пак централната банка заяви, че остават и неясноти относно перспективите. Основните опасения идват от потреблението, което би могло да бъде по-слабо от очакваното, ако домакинствата ограничат харчовете в условията на несигурност.

Същевременно данните от страната показаха, че равнището на безработицата във Франция е спаднало леко през първото тримесечие. Десетки хиляди хора са отпаднали от статистиката, тъй като не търсят работа.

Делът на безработицата във Франция се сви до 10,3 на сто през първото тримесечие на 2015 г. от 10,4% в края на миналата година според националното статистическо бюро INSEE. Изключвайки отвъдморските територии, нивото за континентална Франция намаля до 10% от 10,1%.

INSEE заяви, около 71 хил. безработни лица вече не се считат за безработни, защото не са активно търсещи работа. Същевременно делът на заетостта във Франция намалява до 64,1 на сто от 64,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
fallback