fallback

БВП на страните от ОИСР се разшири с 0,3% през първото тримесечие

Възстановяването от финансовата криза остава слабо и неравномерно, посочва в доклад международната организация

14:40 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическият растеж в развитите страни се е забавил за второ поредно тримесечие в началото на 2015 г., съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като добави, че възстановяването от финансовата криза остава слабо и неравномерно.

Базираната в Париж изследователска организация заяви, че общият брутен вътрешен продукт на 34-те страни членки, повечето от които са от развития свят, се е покачил с едва 0,3% през първите три месеца на 2015 г. спрямо последните три на 2014 г., предава MarketWatch.

Това е най-ниският растеж от първото тримесечие на миналата година, когато забавянето бе водено от лошите метеорологични условия в САЩ и покачването достигна едва 0,1%. Много икономисти очакват преразгледаните цифри да покажат, че икономическото производство в действителност е спаднало през тримесечието.

Освен че растежът в САЩ не оправда очакванията и през тази година, натиск върху покачването на БВП на ОИСР оказаха и друго големи икономики, като Германия и Великобритания, които нараснаха скромно с по около половин процент. От друга страна Италия и Франция преустановиха стагнацията, докато Япония надхвърли прогнозите.

Икономистите вярват, че икономиката на САЩ ще получи тласък след забавянето през първото тримесечие. Но второто поредно тримесечие на забавяне на растежа на ОИСР е сигнал, че най-високопоставените ръководители в света се изправят пред тежката задача да навлязат решително в режим за управление на кризи и да подпомогнат скромното представяне на глобалната икономика седем години след началото на финансовата криза.

"Глобалният растеж остава скромен и като цяло е разочароващ в сравнение с надеждата преди няколко месеца", смятат икономистите на Citi в доклад за глобалните прогнози за растежа. "Глобалният растеж последователно спада от нашите прогнози през последните години и подозираме, че рисковете за предвижданията ни са в неблагоприятна посока."

От Citi изтъкнаха, че очакват световната икономика да нарасне с 2,7% тази година спрямо разширението от 2,8% през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
fallback