fallback

ООН снижи прогнозата си за глобалния растеж през 2015 г. от 3,1% на 2,8%

Слабите инвестиции в енергетиката, смущенията в международните карго превози и лошото време са причина за слабия старт на годината, посочва организацията

11:53 | 20.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Организацията на обединените нации (ООН) коригира надолу очакването си за ръста на глобалната икономика за 2015 г. от 3,1 на сто до 2,8%. За 2016 г. се очаква повишаване на глобалния брутен вътрешен продукт от 3,1 на сто. ООН коригира и очаквания икономически ръст за Африка от първоначалните 4,6 на сто до 4 на сто, както и прогнозата си за най-слабо развитите страни, за които се очаква нарастване на икономиките от 4,9 на сто (минус 0,8 процентни пункта).

Като цяло слабото представяне на световната икономика от началото на глобалната финансова криза води до опасения за "нова нормалност" от по-нисък ръст, особено с оглед на слабостта в инвестициите.

В САЩ обаче възстановяването продължава и в краткосрочен план перспективата е благоприятна.  

Според представения късно във вторник доклад UN World Economic Situation and Prospects (WESP), в който се изследва глобалната икономика през второто тримесечие на годината, корекцията на ръста се изразява най-вече в по-лошата перспектива за реформиращите се и развиващите се страни. Според ООН това ще доведе до повишаване на различията в икономическото развитие на отделни региони.

Като конкретни причини се назовават спадащите цени на суровините. По-слабото икономическо развитие на света в началото на годината се дължи на слабите инвестиции в енергетиката, смущения в международните карго превози и лошото време.

Според ООН ръстът на икономиката на Индия ще изпревари този на китайската икономика. За Индия организацията прогнозира ръст от 7,6 на сто за тази година и 7,7% за 2016 г., докато за Китай се предвиждат растеж от 7 на сто за 2015 г. и 6,8 на сто през следващата година.  В редица страни, като Украйна, Сирия, Ирак и Йемен, военните конфликти са взели мнго човешки жертви и са довели до почти пълен срив на икономиките.  Докато отрицателното икономическо въздействие досега е било ограничено до подрегионално ниво, бъдещите рискове се крият във възможните косвени въздействия на всеки регионален конфликт на по-глобално ниво. Потенциалните канали за пренос включват търговията, цените на суровините и цените на финансовите активи. Геополитическите конфликти, особено в Африка и Западна Азия, също остават рискови фактори за световния пазар на петрол, отчита организацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 30.08.22 г.
fallback