fallback

ОИСР: Растежът в САЩ може да се забави през тази година

Измерителите на бъдещата икономическа активност показват също така забавяния в Канада, Китай, Бразилия и Русия

15:46 | 12.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическият растеж в САЩ може да се забави, докато в еврозоната той ще продължи курс на повишение, показа във вторник анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Базираната в Париж организация заяви, че измерителите на бъдещата икономическа активност, които се основават на наличната информация за март, показват също така забавяния в Канада, Китай, Бразилия и Русия.

Икономиката на САЩ имаше лош старт на годината, разширявайки се с годишен темп от само 0,2% през първото тримесечие. Икономистите смятат, че голяма част от тази слабост се дължи на лошото време и че растежът ще се върне към нивата си от 2014-та през останалата част от годината.

Измерителят на бъдещата активност на ОИСР показа ниво от 99,6 пункта за САЩ през първите три месеца на годината спрямо 101,1 пункта през последното тримесечие на 2014 г.

Ниво от 100 пункта показва, че дадената икономика ще продължи да расте със същия темп на разширение, колкото средния за последните 10 години. Поради това често страни от развиващия се свят изпреварват тези от развития, които постигат по-ниско, но по-устойчиво разширение.

"Признаци на облекчаване на инерцията на растежа се появяват в САЩ, въпреки че те могат да отразяват преходни фактори", съобщи ОИСР.

Миналия месец Международният валутен фонд понижи прогнозата си за растежа на САЩ през 2015 г. Той вече очаква икономиката на САЩ да нарасне с 3,1%, след като прогнозира разширяване в размер на 3,6% през януари.

Водещите индикатори на ОИСР са предназначени да осигурят ранни сигнали за разрастването или забавянето на икономическата активност и се базират на широк спектър от данни, които имат история на предвиждане на колебанията в бъдещата икономическа активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 09.09.22 г.
fallback