fallback

Икономиката на САЩ е добавила 223 хил. работни места през април

Безработицата в най-голямата икономика в света спадна до 7-годишно дъно от 5,4%

16:44 | 08.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-голямата икономика в света е създала малко по-малко работни места от очакваното през четвъртия месец на годината, показаха последните данни на Бюрото за трудова статистика на САЩ. Новината изпрати поредния колеблив сигнал за състоянието на националната икономика, пише WBP Online.

Заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ се е увеличила с 223 хил. през април, което надхвърли значително ревизираните 85 хил. през март. Мартенските данни шокираха пазарите, прекратявайки 13-месечната традиция на резултати над 200 хил. и изненадвайки значително пазара.

Икономическите експерти на правителството очакваха подем до 228 хил. нови работни места през април.

Равнището на безработица спадна леко до 5,4% спрямо 5,5 на сто през март, достигайки най-ниското си ниво от април 2008 г. Резултатът съвпадна с предварителните прогнози.

Бюрото за трудова статистика отчита заетостта при служителите в производството на дълготрайни и краткотрайни стоки, строителството, но изключва селскостопанските работници, самоосигуряващите се, както и хората, работещи в организации с нестопанска цел. Този показател дава важна информация относно общото засилване на икономиката на САЩ и е важен компонент за Федералния резерв, който следи набор от данни, за да формира паричната си политика.

В същото време непълната заетост спадна леко до 10,8% през месеца в сравнение с 10,9% през март. Този измерител, който включва работниците на непълно работно време е признак за оставащия застой в трудовия пазар в страната.

Пазарът също получи данни и за осреднените почасови възнаграждения, които нараснаха с 0,1% на месечна база спрямо ръста от 0,2% през март.

Измерено на годишна база, почасовото заплащане се повиши с 2,2% в сравнение с увеличението от 2,1% месец преди това. Експертите заложиха на растежи от съответно 0,2% и 2,3% на месечна и годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 04.09.22 г.
fallback