fallback

Moody's: ЕЦБ може да бъде принудена да промени правилата за количествените улеснения

Според агенцията банката рискува изчерпване на допустимите за изкупуване правителствени облигации от еврозоната, чиято доходност продължава да спада

09:10 | 15.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да бъдe принуденa да измени някои от собствените си правила, регулиращи стимулиращата програма в размер на 1,1 трлн. евро, или ще рискува изчерпване на допустимите за изкупуване правителствени облигации от еврозоната, посочва рейтинговата агенция Moody's.

Заключението бе представено в доклад, озаглавен "Рисковете от изчерпване на допустимите държавни облигации пред програмата за количествено облекчаване на ЕЦБ", публикуван във вторник и цитиран от WBP Online.

"Дори ако темпът на спад в доходността по облигациите се забави през останалата част на годината, ЕЦБ може да изчерпа допустимите облигации от някои правителства от началото на годината", казва Мари Дирон, старши вицепрезидент и автор на доклада.

Според правилата на програмата ЕЦБ може да изкупува държавни облигации с падеж между 2 и 30 години и с доходност не по-ниска от депозитната ставка на институцията, която към момента е в размер на -0,2%. Освен това ЕЦБ не може да закупува повече от 25% от издадените от определена страна книжа.

Въпреки това около 28% от германските държавни облигации с падеж между 2 и 30 години имат доходност под -0,2%, след като бяха едва 5% през януари, когато ЕЦБ обяви програмата за количествено облекчаване, съобщи Moody's.

"Ако приемем, че доходността по облигациите продължава да спада наполовина по-бързо от това, което се вижда в последните месеци, Moody's изчислява, че ЕЦБ ще изчерпа допустимите облигации от правителствата на Австрия, Финландия, Франция, Ирландия, Холандия и Португалия. Само облигации на испанското и италианското правителство ще бъдат на разположение до края на програмата", заяви агенцията в комюнике.

В допълнение агенцията счита, че лесните пари може да повишат растежа и инфлационните очаквания, но "ефектът може да е относително малък в жизнения цикъл на програмата за количествено облекчаване".

"Ако доходността доведе до спад (на допустимите облигации – бел. ред.), ЕЦБ може да измени критериите, за да се достигне до целевия размер на програмата", заключава агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 07.09.22 г.
fallback