fallback

Курода: Японската икономика се възстановява умерено

Предприетите агресивни мерки за подкрепа на икономиката вече дават ефект

12:31 | 13.04.15 г.
Автор - снимка
Създател

Управителят на японската централна банка  Харухико Курода изрази в понеделник увереност за икономическото възстановяване на страната и подчерта, че централната банка ще запази своята масивна програма за стимул за толкова дълъг период от време, колкото е необходимо, за да бъде постигната целта от 2% инфлация.

„Очаква се японската икономика да продължи да се възстановява умерено като тенденция", заяви Курода в реч на тримесечната среща на членовете на Управителния съвет, цитиран от Ройтерс.

В публикуваните днес протоколи от мартенското заседание на регулаторите се отбелязва, че институцията трябва да продължи с настоящата си политика, докато не станат явни благоприятните последици от нея, като например ръст на износа и производството. Членовете коментират и развитието на пазара на местни държавни облигации, като успокояват, че не се забелязват сериозни проблеми с ликвидността.

След заседанието си през март Японската банка остави без промяна монетарната си политика, но Курода призна на дадената пресконференция, че потребителската инфлация може да навлезе на негативна територия в следващите месеци.

Същевременно членове на Управителния съвет отчитат, че предприетите агресивни мерки за подкрепа на икономиката вече дават ефект, като той той надвишава евентуалните рискове от появата на балони на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 12.09.22 г.
fallback