fallback

Гърция пласира успешно 6-месечни ДЦК за 1,14 млрд. евро

Доходността по дълговите книжа е 2,97%, каквато бе и месец по-рано

16:38 | 08.04.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцките власти са пласираха успешно държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 1,138 млрд. евро с падеж след шест месеца при доходност от 2,97%, съобщи Агенцията за управление на публичния дълг на Гърция. Според институцията не е имало влошаване на търсенето въпреки затегнатите условия по отношение на ликвидността.

Успехът на търга бе от решаващо значение, тъй като Гърция трябва да осъществи погасяване на кредит от 458 млн. евро към МВФ в четвъртък, както и да намери пари за пенсиите и заплатите през април.

Коефициентът на покритие за търга беше 1,30, оставайки без промяна спрямо март, когато доходността също бе 2,97%. Набраната сума включва 263 млн. евро под формата на несъстезателни поръчки.

В последните дни налице бяха спекулации, че министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, който е на посещение в Москва, може да получи известна финансова помощ от Русия с оглед на тежката ситуацията, пред която са изправени властите в Атина.

Въпреки това гръцки правителствен служител, цитиран от Ройтерс, отхвърли подобни спекулации в сряда. По думите му Атина не е поискала от Русия финансова помощ, като всички финансови въпроси ще бъдат решени в комуникация с ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
fallback