fallback

Централната банка на Австралия запази основната лихва на ниво от 2,25%

Банката най-вероятно ще намали лихвата до 2% през май, тъй като икономиката продължава да расте с незадоволително темпо

09:59 | 07.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Австралия (Reserve Bank of Australia, или RBA) реши да отложи намалението на лихвените проценти, като обяви, че запазва ставката при рекордно ниските 2,25%, пише CNBC.

Новината изпрати австралийския долар до курс от 0,7697 спрямо американския. Австралийските пари поскъпнаха с 1%, след като пазарът оцени на 80% шанса за понижение на лихвите.

В становището си централните банкери отбелязват, че ново облекчаване на курса на паричната политика може да бъде оправдано, тъй като данните сочат, че икономиката продължава да расте с темпо под желаното. Освен това банката пише, че растежът на жилищното кредитиране продължава да стагнира.

Решението на RBA си навлече недоволството на редица анализатори, които очакваха, че финансовата институция ще свали лихвените нива. Те се позовават на стойността на австралийския долар, която изглежда е висока в сравнение със спада на цените на желязната руда. Те от своя страна се смъкнаха под 50 долара за метричен тон миналата седмица, което се случва за пръв път от 10 години.

Желязната руда формира една пета от стойността на общия австралийски износ. Някои икономисти обвиняват австралийския долар, който изгуби 20% спрямо американския от юни миналата година, за да се търгува при ниво от 0,75, че все още е скъп, за да стимулира търсенето на суровината.

„RBA най-вероятно ще свали лихвата до 2% през май и тогава ще изчака няколко месеца, за да види накъде ще върви икономиката. До средата на годината обаче смятаме, че ще е ясно, че икономиката ще се нуждае от още помощ“, коментира главният икономист за Нова Зеландия и Австралия в Capital Economics Пол Дейлс.

Самият той очаква още две понижения на лихвата, с което основният процент на RBA да спадне до 1,5% до края на 2015 г.

Други анализатори, които познаха, че няма да има промяна в курса на паричната политика, чакат да получат повече информация относно състоянието на имотния пазар в Австралия, както и данните за заетостта и инфлацията, които ще бъдат публикувани по-късно този месец.

RBA е под натиск да окаже подкрепа за икономиката, пострадала от забавянето в своя огромен ресурсен сектор. Много икономически групи даже предупреждават за наближаващо „икономическо отчаяние“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
fallback