fallback

Активността в индийския сектор на услугите се забавя през март

Благодарение на продължаващия растеж на новите поръчки активността все пак остава висока

11:50 | 06.04.15 г.
Автор - снимка
Създател

Активността в индийския сектор на услугите се забавя през март, но остава висока, благодарение на продължаващия растеж на новите поръчки, предава MarketWatch.

Сезонно изгладеният индекс за бизнес активността в сектора на услугите спадна до 53 пункта от 53,9 пункта, колкото бе през февруари, сочат данни на HSBC и Markit.

Стойности над 50 пункта са индикатор за експанзия, а под тях – за контракция. Стойността през март маркира единадесетия пореден месец с ръст на активността.

„Индийският сектор на услугите изпрати първите три месеца на 2015 г. със силно представяне, сигнализирайки, че голяма част от слабостите през 2014 г. са преодолени“, коментира икономистът в Markit Полианна де Лима. „Данните, разгледани с тези за промишлеността, маркират добро тримесечие за компаниите.“

Секторът на услугите допринася за 60% от брутния вътрешен продукт на Индия, а представянето му е ключово за възхода на икономиката. Същевременно данните на HSBC и Markit за промишления сектор, публикувани миналата седмица, показват, че секторът се възстановява от 5-месечното дъно, след като новите поръчки скочиха рязко.

Освен това доставчиците на услуги остават оптимисти относно перспективите пред активността в следващите 12 месеца. Въпреки това инфлационният натиск се ускорява, предоставяйки поводи за тревога. Инвеститорите пък се надяват, че свалянето на лихвите от страна на централната банка ще стимулира икономическия ръст.

Данните на HSBC и Markit сочат, че входящите производствени цени за компаниите в сектора на услугите растат с най-бързото темпо от юни насам заради по-високи разходи за транспорт и горива. Изходящите производствени цени също се увеличават, макар и с по-бавно темпо, което е сигнал за ръст на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
fallback