fallback

Руската рубла е напълно непредсказуема

През първото тримесечие валутата се превърна от най-зле в най-добре представящата се в света и изненада всички анализатори

11:00 | 06.04.15 г. 5
Автор - снимка
Създател

Най-трудната работа на финансовите пазари е прогнозирането на курса на руската рубла, пише Bloomberg.

След като през първото тримесечие на 2015 г. руската валута се превърна от най-зле в най-добре представящата се в света, нейното движение изненада дори най-прецизните прогностици. Сривът на петрола до 6-годишно дъно и понижените лихвени проценти, които бяха предходните индикатори за отслабващата рубла, бяха оставени настрана, след като примирието в Украйна се превърна в най-големия определящ фактор.

„Нито едно от моите очаквания за рублата не се сбъдна“, коментира ръководителят на трейдърите във Veles Capital Евгени Шиленков. Той прогнозира, че рублата ще поевтинее с 3,6% през първото тримесечие. „Това е нашата нова реалност – налице са твърде много и различни фактори, които засягат рублата. Налице са твърде много елементи в матрицата на рублата. Рублата е напълно непредсказуема.“

Инвеститорите трябва да продължат да следят ситуацията в Източна Украйна, за да преценят посоката на рублата, смята ръководителят „Анализи за развиващите се пазари“ в Commerzbank Симон Кихано Евънс. Именно неговите прогнози през последните четири тримесечия се оказаха най-близо до пазарните движения.

Той очаква, че през това тримесечие рублата ще поскъпне с 3,9%, както и ръст в цените на облигациите. Прогнозата му е базирана на допускането, че спазването на примирието в Украйна за дълго време може ще предотврати удължаването на западните санкции. Евънс също така допуска и че цената на петрола няма да претърпи сериозен срив.

Измененията в курса на рублата подчертават трудностите пред анализаторите. Постигната волатилност за валутата в рамките на един месец бе най-високата в света към края на тримесечието. Това увеличава разходите за хеджиране и прави валутните движения по-трудни за предсказване. През 2014 г. рублата се обезцени с 46% - най-силно в сравнение с 31 водещи валути, чието представяне Bloomberg следи.

„Валутните прогнози по принцип са незавидна задача“, смята икономистът в Citigroup Иван Чакаров. Той е вторият с най-точните прогнози за руската рубла, сочат данни на Bloomberg. Анализаторът смяташе, че руските пари ще поевтинеят през първото тримесечие.

В крайна сметка в периода януари-март 2015 г. руската рубла поскъпна с 4,4%, след като Централната банка на Русия намали основната лихва с 300 базисни пункта, а средната цена на петрола сорт Брент бе 55,17 долара за барел – с 29% по-ниска спрямо предходните три месеца.

Икономистът за Русия в Royal Bank of Scotland Group Татяна Орлова смята, че ръстовете през първото тримесечие ще продължат и през второто. Руските компании ще търсят по-малко долари, защото размерът на задълженията в чужда валута, които ще бъдат погасявани, е с 42% по-малък през март спрямо януари.

Рублата ще поскъпне с 5,1% до 55,4 спрямо долара до края на юни, предрича Орлова. Чакаров не е съгласен и базира своята прогноза на спадащите цени на петрола. Той смята, че рублата ще изгуби 13% от стойността си през второто тримесечие до 67 за един долар. Същевременно Citigroup очаква сривът при суровия петрол да достигне своя пик, а цените да спаднат до 40 долара за барел.

На борсата в Ню Йорк фючърсите върху суровия петрол изпратиха миналата седмица при цена от 49,14 долара за барел. Суровината е поевтиняла със 7,8% от началото на годината. Брентът, който касае износа на Русия, изгуби 4,2% от стойността си за същия период до 54,95 долара за барел.

Освен това курсът на рублата е обект на промени при изменения в икономиката на Русия и ситуацията в Украйна. Въпреки че анализаторите очакваха, че руската икономика ще се свие с 2,8% през първото тримесечие, тя нарасна неочаквано с 0,4%.

Към 10:48 часа българско време един долар се разменя за 56,541 рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
fallback