fallback

Инфлацията във Великобритания се забави до 0% през февруари

Най-големият натиск за цените дойде от рекордното понижение при хранителните продукти и безалкохолните

12:39 | 24.03.15 г. 3

Инфлацията във Великобритания се забави повече от очакваното през февруари, като годишният индекс на потребителските цени спадна до 0%, предава WBP Online.

Базисната инфлация на потребителските цени, която не включва волатилните цени на енергията, храната и алкохола, също се забави повече от очакваното до 1,2% - най-ниското ниво от декември 2008 г., показаха данните на Службата за национална статистика (ONS).

Рязкото забавяне на растежа на цените провокира Английската централна банка (АЦБ) да задържи рекордно ниския си основен лихвен процент от 0,5%. Най-големият натиск за цените дойде от рекордното понижение при хранителните продукти и безалкохолните, които отстъпиха с годишен темп от 3,3% през февруари.

По-голямата част от отклонението на инфлацията от целта от 2% дойде от по-ниските цени на енергията и храните в последните шест месеца. Ефектът от поскъпването на паунда през първата половина на 2014 г. добави допълнителна сила към натиска за понижение.

В мартенската си прогноза АЦБ запази краткосрочните си прогнози за инфлацията, очаквайки обаче тя да не спадне под нулата през първата половина на годината. Въпреки това институцията ревизира надолу своята средносрочна прогноза за инфлацията, като се аргументира с по-дългосрочните дефлационни сили, които "може да станат по-устойчиви", както и с оглед на по-стабилните перспективи за растежа във Великобритания, отколкото в еврозоната. Това може да продължи да оказва натиск върху обменния курс на паунда спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 11.09.22 г.
fallback