fallback

Дефлацията в еврозоната през февруари е 0,3% годишно

Основният натиск върху потребителските цени отново идва от енергийните стоки

13:01 | 17.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Резкият спад в цените на енергийните стоки е поставил под нов натиск инфлацията в еврозоната през февруари, каквито бяха и предварителните очаквания на Евростат. Въпреки това базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията, е отчела ускорение, предава Ройтерс.

Потребителските цени в 19-те държави, които използват еврото, са нараснали с 0,6 на сто на месечна база, но са спаднали с 0,3 на сто на годишна основа според последните данни на европейската статистическа служба. Цифрите потвърждиха по-ранната оценка на Евростат и се оказаха в съответствие с прогнозите на икономистите.

Цените на енергийните стоки са нараснали с 1,6% на месечна база, но са отстъпили с цели 7,9% на годишна основа през февруари. По-евтините горива за транспорт са коствали 0,64 процентни пункта от общия краен резултат.

Цените на непреработените храни – друг волатилен компонент на индекса на потребителските цени, са нараснали с 0,8% на месечна база и с 0,4 на сто спрямо същия период на миналата година. Покачването е първото от ноември 2014 г. насам.

Изключвайки енергията и непреработените храни, цените във валутния блок са нараснали с 0,5% на месечна и с 0,7% на годишна база спрямо разширенията от по 0,6 на сто през януари.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се насочва към инфлация на потребителските цени от малко под, но близо до 2% на годишна база в средносрочен план. Разминаването на реалните стойности с очакванията накара институцията да даде от 9 март началото на програма за количествено облекчаване, която ще разшири баланса на банката с над 1 трлн. евро до септември 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:26 | 11.09.22 г.
fallback