fallback

Япония запазва курса на монетарната политика

Централната банка ще продължи да разширява паричната база с 80 трлн. йени на година въпреки ниската инфлация

09:16 | 17.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японската централна банка (ЯЦБ) реши да запази обема на програмата си за количествено облекчаване, запазвайки очакванията си за развитието на третата по големина икономика в света.

Институцията заяви, че ще продължи да разширява паричната база с приблизително 80 трлн. йени годишно, въпреки че инфлацията продължава да е далеч под целевото равнище от 2%, предава WBP Online.

"Поглеждайки към потребителските цени, промяната в индекса на годишна база, с изключение на преките последици от силното повишение на данъка върху потреблението, е от порядъка на 0-0,5%", съобщи банката във вторник. "Очакванията за инфлацията са се увеличили като цяло в малко по-дългосрочна перспектива."

Измерена на годишна база, потребителската инфлация в Япония се забави до 2,2% през януари от 2,5% в предходния месец. Изключвайки обаче ефектите от покачения данък върху продажбите през април миналата година, инфлацията според оценки на експерти вероятно е около нулата или дори отрицателна.

Инфлационният натиск в Япония, както и в много други икономики по света, се облекчи в последната година на фона на резкия спад в световните цени на енергийните стоки, най-вече на петрола. Въздействието на по-ниски цени на горивата в действителност е полезно за повечето икономики в краткосрочен план поради разширяването на консумацията. Много централни банкери и политици обаче се опасяват, че по-ниските инфлационни очаквания ще се "вградят" в потребителските нагласи, причинявайки по този начин дългосрочна дефлация.

Скорошно проучване на потребителското доверие в Япония показа очаквания, че цените леко са отстъпили през февруари. Все по-малко експерти прогнозират покачване на цените през следващата година, а повечето от тях очакват запазване на текущите нива.

ЯЦБ следи внимателно и растежа на заплатите в страната. Централните банкери считат, че един по-значителен ръст на доходите ще помогне за увеличаване на разходите, а оттам и за покачване на инфлационния натиск и приближаването му до целевите нива.

Още видео материали вижте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 11.09.22 г.
fallback