fallback

Британският публичен баланс с излишък от 8,8 млрд. паунда през януари

Излишъкът през първия месец на 2015 г. е бил с 2,3 млрд. паунда повече, отколкото година по-рано

13:27 | 20.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През януари – традиционно най-благодарния за данъчните приходи месец от годината, британският публичен баланс излезе на излишък в размер на 8,8 млрд. паунда през януари, най-големият от януари 2008 г. насам, показват данните на Службата за национална статистика (ONS).

Излишъкът е генериран предимно от увеличаването на данъка върху доходите и върху капиталовите печалби. Същевременно обаче корпоративният данък и постъпленията от ДДС също скочиха, докато държавните такси са намалели, съобщи ONS.

Oсвен това излишъкът през януари е бил с 2,3 млрд. паунда повече, отколкото през същия месец на миналата година.

Според Службата за бюджетна отговорност (OBR) целите за данъчните приходи на правителството през тази година са с 91,3 млрд. паунда, което е с около 6,3 млрд. паунда по-малко, отколкото в предходната финансова година. По думите на властите това ще бъде вторият най-малък спад от пика през 2009-2010 г. OBR обясни, че това се дължи главно на слабия ръст на заплатите и ниската производителност на пазара на труда.

Днешните данни на ONS показаха също, че общият дълг възлиза на 1,6 трлн. паунда към края на януари, което е равносилно на 86,2% от общия брутен вътрешен продукт.

Непосредствено след представянето на данните един паунд се разменя за 1,5372 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 04.09.22 г.
fallback