fallback

Индустрията в еврозоната остана без промяна през декември

Резултатът изненада неприятно пазарните участници, които предвиждаха покачване на активността с 0,2%

14:34 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индустриалното производство в еврозоната не е отчело признаци на подобрение през декември, показаха последните данни на Евростат, цитирани от WBP Online.

Активността, генерирана от промишлеността, добива и комуналните услуги в рамките на валутния съюз, отчете нулев ръст на сезонно изгладена база през декември в сравнение с коригирания надолу резултат от 0,1% в предходния месец. Пазарните очаквания бяха за растеж от 0,2%.

Измерено на годишна база, промишленото производство спадна с 0,2% спрямо ноемврийското отстъпление от 0,8%. Резултатът изненада пазарните експерти, които прогнозираха покачване от 0,3%.

Германия и Франция – двете най-големи икономики, които са отговорни за приблизително половината от активността в еврозоната, вече публикуваха своите отделни изследвания за активността.

В локомотива на региона – Германия, активността не успя да отчете значително ускоряване през декември. Индустриалното производство в страната нарасна със сезонно изгладените 0,1% през отчетния период след ревизираните 0,1% в предходния месец според данните на Destatis.

Същевременно френското индустриално производство се възстанови и излезе на положителна територия, ускорявайки се с 1,5% през декември след ревизирания спад с 0,2% през ноември.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
fallback