fallback

Великобритания запази основната лихва от 0,5%

Решението дойде въпреки сигналите за възможно допълнително забавяне на инфлацията

15:01 | 05.02.15 г.

Английската централна банка (АЦБ) запази основния си лихвен процент от 0,5 на сто според очакванията въпреки оставащите рискове от допълнително забавяне на инфлацията.

Освен основната лихва 9-членният Комитет по паричната политика на институцията запази и размера на изкупуваните активи на стойност 375 млрд. паунда на година, предава CNBC.

Решението дойде след официалните данни от миналия месец, които показаха, че инфлацията в страната се е забавила до най-ниското си равнище от май 2000 г. през декември. Гуверньорът на АЦБ Марк Карни пък изтъкна, че можем да станем свидетели на допълнително забавяне през идните месеци.

Годишният темп на инфлацията на потребителските цени отстъпи наполовина до 0,5% през декември от 1% през ноември.

Протоколът от заседанието от януари показа, че двама от членовете на АЦБ – Мартин Уейл и Йън Маккаферти, са се присъединили към останалите и са гласували институцията да не коригира лихвената си ставка. Имената на двамата нашумяxа през изминалото лято, когато след серия от по-оптимистични от прогнозираното икономически доклади за страната, те подеха инициатива за покачване на лихвите.

"Въпреки че гувеньорът Карни наскоро предупреди, че лихвените проценти ще се покачат по-рано, към момента няма абсолютно никакъв шанс това да се случи, а може би ще е така и през останалата част от тази година", каза Робърт Кунзел, ръководител на звеното за анализ на еврозоната в Daiwa Capital Markets.

Непосредствено след решението британският паунд поскъпва с 0,43 на сто спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 31.08.22 г.
fallback