fallback

Ниската инфлация стимулира потребителското търсене във Великобритания

Обемът на продажбите на Острова остава над дългосрочното средно равнище през януари, но отчита спад на месечна база

15:16 | 29.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителският сектор в Обединеното кралство остава силен в началото на тази година, тъй като ниската инфлация и повишаващите се нагласи за търсенето продължават да стимулират апетита към покупки.

Обемът на продажбите във Великобритания остава над дългосрочното средно равнище през януари, но се забавя до +39%, което е спад от отчетенитe +61% през декември, но все още е над очакванията според проведеното последно месечно изследване от Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Януарското забавяне трябва да се разглежда през призмата на масивния скок в продажбите през декември, след като тласъкът от "Черния петък" в края на ноември продължи до края на годината.

"След златната мина, наречена "Черен петък", търговците на дребно отчитат ново силно нарастване на продажбите през новата година. Въпреки това в центъра на вниманието е силната конкуренция, като някои търговци на дребно усещат натиск върху маржовете", посочва Рейн Нютън-Смит, икономически директор на CBI.

"Падащите цени на петрола и ниската инфлация означават, че потребителите имат малко повече пари в джобовете си. Ние очакваме да видим това да се трансформира в силен ръст на продажбите през следващите месеци", добавя той.

Коментирайки доклада на CBI, икономистът от IHS Хауърд Арчър заяви, че това е "окуражаващо проучване, което поддържа вярата, че потребителските разходи вероятно ще бъде стабилни през 2015 г. Перспективите за продажбите на дребно и потребителските разходи като цяло за 2015 г. в момента изглеждат светли, което може да даде значителен тласък на растежа в сектора на недвижимите имоти, на заетостта и на доверието".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
fallback