IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Драги се опита да успокои германците

ЕЦБ обмисля да даде мандат на националните централни банки да изкупуват държавни облигации само на собствените си страни, пише Der Spiegel

08:48 | 19.01.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Драги се опита да успокои германците

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги очевидно полага усилия да отговори на опасенията на Германия срещу очакваната програма за широкомащабно закупуване на държавни облигации (QE) на страните от еврозоната.

Все по-вероятно е президентът на ЕЦБ да обещае отстъпки на германците, за да успокои правителството и населението, съобщи Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, без да назовава конкретни източници. И авторитетното списание Der Spiegel съобщи за евентуални отстъпки от страна на Драги.

Според новата информация се обмисля дали националните централни банки да имат право да купуват само държавни облигации на собствените си страни. Освен това възможните загуби, които евентуално възникнат заради тези покупки, няма да се разпределят, както бяха досегашните планове, сред централните банки на всички страни. По-скоро всяка централна банка следва да носи отговорност за рисковете на своята страна – или поне за половината.

Това би означавало, че централната банка на Германия (Bundesbank), a по този начин и германският данъкоплатец, няма да понасят загуби заради евентуалния неуспех на италиански или френски държавни облигации, или ще правят това само частично.

Според Der Spiegel Драги е представил тези планове на федералния канцлер Ангела Меркел и на финансовия министър Волфганг Шойбле още в сряда. Списанието пише още, че освен това Гърция ще бъде изключена от програмата. Нейните облигации не биха изпълнили качествените стандарти за тази мярка, пише списанието.  

Изключването на споделянето на загубата ще елиминира само един от многото проблеми, а именно – общата отговорност при загуби, заявява източник от средите на Bundesbank пред FAZ. Но имало и по-фундаментални възражения срещу закупуването на държавни облигации, а именно - по отношение на необходимостта, ефективността и риска като цяло.

„Ако други централни банки искат да купуват рискови ценни книжа без Германия да е отговорна за тях, нека го направят", казва пред вестника заместник-председателят на парламентарната фракция на CDU Михаел Фукс. По думите му обаче това не прави цялата програма по-смислена.

Bundesbank отдавна е критично настроена срещу планираната програма за изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ. Тя се опасява, че това ще доведе до преразпределяне на рисковете за данъкоплатците. В допълнение президентът на германската банка Йенс Вайдман се опасява, че обширните покупки на държавни облигации на страни с висок дълг може да се разбират като хеджиране срещу евентуален фалит. По този начин може да бъдат спънати  и усилията за реформи в страните.

На пазарите обаче решението на ЕЦБ вече се счита за 100% сигурно. Съответно и рискът е доста висок, ако Драги оповести друго решение. „Дори само основаната на доверие QE изглежда неизбежна“, казват икономистите на банката UniCredit.

Анализаторът на Helaba Улрих Вортберг също очаква, че ЕЦБ ще стартира програмата. „Въпросът сега е какви ще бъдат детайлите и обемът". Експертите от UniCredit очакват най-малко 500 млрд. евро за държавни облигации и допълнително до 250 млрд. евро за корпоративни облигации и други ценни книжа.

Очакването на Драги за тази ултрахлабава парична политика по примера на САЩ е че ново падане на доходността на облигациите ще принуди банките да реинвестират в по-рискови продукти и да предоставят повече кредити. Слабата икономика в еврозоната ще бъде стимулирана, а от това ще нарасне и инфлацията. Рискът от микса от падащи цени, слабо потребление и намаляващи инвестиции, наречен дефлация, може да бъде избегнат по този начин.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ами ОК, така е, значи никой няма да им го каже, докато БВПто им не падне ( понеже стагнират колко и да се дуят, щото в ЕЗ няма потребление а извън ЕЗ са не конкурентно способни) до достатъчен % за да им кажат да го д***.Така накрая първо ще го е*** а после пак ще го д****А като не са искали еврото според тебе, ЗАЩО го приеха? Ето Британия не е с Евро, Дания, Швеция, Норвегия, Полша, Чехия... не искат, не го приемат. Та... дали верно не са искали а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Никой в ЕС няма да каже на немците да го духат поради простата причина, че немското БВП е 40% от БВП на еврозоната и дават близо 40% от парите в ЕС (съответно всичко останали намазват). Евентуално франсетата може и да се опитат, но Бундесбанк винаги е била против еврото (и все още е) и могат да си позволят да контрират почти всеки опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Марио! Драги!1) Не разбрахте ли че кризата ще свърши когато се намери кой да каже на немците да го д****Няма друг начин. Какво значи всяка централна банка да изкупува само на страната си? С какво да изкупува? Как така нямало германците да поемат тежестта? Каква е тази еврозона? Не може еврото хем да е единна валута, хем всяка централна банка сама да носи тежестта на локалните си проблеми. Как, като тя няма собствена парична политика?2) Каквото и да правите, няма да се качи потреблението, нито кредитирането. Несигурността спира тези неща а не липсата на ликвидност. Искате просто да предизвикате инфлация за да девалвират дълговете, деноминирани в Евро (външни И вътрешни) и да облекчите износа извън ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 9 години
И аз смятам, че пазарите вече реагираха изпреварващо, което би следвало да означава, че вече е решено, макар и все още да не е обявено официално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още