IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Драги се опита да успокои германците

ЕЦБ обмисля да даде мандат на националните централни банки да изкупуват държавни облигации само на собствените си страни, пише Der Spiegel

08:48 | 19.01.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Драги се опита да успокои германците

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги очевидно полага усилия да отговори на опасенията на Германия срещу очакваната програма за широкомащабно закупуване на държавни облигации (QE) на страните от еврозоната.

Все по-вероятно е президентът на ЕЦБ да обещае отстъпки на германците, за да успокои правителството и населението, съобщи Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, без да назовава конкретни източници. И авторитетното списание Der Spiegel съобщи за евентуални отстъпки от страна на Драги.

Според новата информация се обмисля дали националните централни банки да имат право да купуват само държавни облигации на собствените си страни. Освен това възможните загуби, които евентуално възникнат заради тези покупки, няма да се разпределят, както бяха досегашните планове, сред централните банки на всички страни. По-скоро всяка централна банка следва да носи отговорност за рисковете на своята страна – или поне за половината.

Това би означавало, че централната банка на Германия (Bundesbank), a по този начин и германският данъкоплатец, няма да понасят загуби заради евентуалния неуспех на италиански или френски държавни облигации, или ще правят това само частично.

Според Der Spiegel Драги е представил тези планове на федералния канцлер Ангела Меркел и на финансовия министър Волфганг Шойбле още в сряда. Списанието пише още, че освен това Гърция ще бъде изключена от програмата. Нейните облигации не биха изпълнили качествените стандарти за тази мярка, пише списанието.  

Изключването на споделянето на загубата ще елиминира само един от многото проблеми, а именно – общата отговорност при загуби, заявява източник от средите на Bundesbank пред FAZ. Но имало и по-фундаментални възражения срещу закупуването на държавни облигации, а именно - по отношение на необходимостта, ефективността и риска като цяло.

„Ако други централни банки искат да купуват рискови ценни книжа без Германия да е отговорна за тях, нека го направят", казва пред вестника заместник-председателят на парламентарната фракция на CDU Михаел Фукс. По думите му обаче това не прави цялата програма по-смислена.

Bundesbank отдавна е критично настроена срещу планираната програма за изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ. Тя се опасява, че това ще доведе до преразпределяне на рисковете за данъкоплатците. В допълнение президентът на германската банка Йенс Вайдман се опасява, че обширните покупки на държавни облигации на страни с висок дълг може да се разбират като хеджиране срещу евентуален фалит. По този начин може да бъдат спънати  и усилията за реформи в страните.

На пазарите обаче решението на ЕЦБ вече се счита за 100% сигурно. Съответно и рискът е доста висок, ако Драги оповести друго решение. „Дори само основаната на доверие QE изглежда неизбежна“, казват икономистите на банката UniCredit.

Анализаторът на Helaba Улрих Вортберг също очаква, че ЕЦБ ще стартира програмата. „Въпросът сега е какви ще бъдат детайлите и обемът". Експертите от UniCredit очакват най-малко 500 млрд. евро за държавни облигации и допълнително до 250 млрд. евро за корпоративни облигации и други ценни книжа.

Очакването на Драги за тази ултрахлабава парична политика по примера на САЩ е че ново падане на доходността на облигациите ще принуди банките да реинвестират в по-рискови продукти и да предоставят повече кредити. Слабата икономика в еврозоната ще бъде стимулирана, а от това ще нарасне и инфлацията. Рискът от микса от падащи цени, слабо потребление и намаляващи инвестиции, наречен дефлация, може да бъде избегнат по този начин.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
menroom
преди 9 години
чакай,в четвъртък, като отложат печатницата, тогава ще е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Айдеее, поехме нагоре.Браус Драги. Купи ли евраци на марджин преди да го стрелнеш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
pinoccio
преди 9 години
Източна Германия си е Източна Германия, аз говоря за края на 90-те години, когато Германия вече десет години е обединена. Тогава се оправдаваха, че обединението им струвало 100 млрд. марки - колосална за времето сума, което вероятно е било и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Мисля че изобщо не схвщаш но това си е мое мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Болния беше ИЗТОЧНА Германия :)Но да, до момента немците обираха каймака на еврото, НО стигнаха и до катрана и .. ще трябва да го изпият колкото и да се мръщят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
мисля че тези действия дето ги препоръчваш на немците ще го направи една южна нам държава в скоро време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 9 години
Само че, не виждам механизъм, който да сепарира печатаните тук и там евро от изкупуването на местни държавни книжа. Това води като цяло до напомпване на зоната с валута. В един басейн няма значение откъде е влязла водата, в крайна сметка общото количество се покачва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
menroom
преди 9 години
Всичко се отлага за март месец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
pinoccio
преди 9 години
Мисля, че германците не са чак толкоз против еврото, защото благодарение на единната валута Германия дръпна напред - всичко това, естествено, за сметка на по-слабите иконоически страни от юга. Нека не забравяме, че до въвеждането на еврото Германия бе болният човек на Европа. Монетарната система е такава, че действа като центрофуга и дърпа кинтите към по-мощните финансово държави. Това е и големият проблем на еврото - десетократната разлика в стандартите на живот от двете страни на Виена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
ЕС е отроче на Франция, а франсетат винаги са се страхували от Германия и от силната дойчемарка. Франсетата винаги са искали разхлабена монетарна политика (и сега драпат за това), но едно време (по време на Студената война) Бундесбанк винаги е дърпала юздите на цяла Европа със силната марка (спомни си, че преди 89та световните валути бяха долара и марката, а и неслучайно когато вкараха борда ни вързаха към маркаа, защото на фона на останалите валути е много стабилна). Бундесбанк прие еврото просто защото ги принудиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още