fallback

Биткойнът възстановява част от загубите от последните два дни*

В краткосрочен план цената на криптовалутата ще бъде движена от спекулантите, смята анализатор

11:23 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Биткойнът поскъпва с 12%, след като само за два дни изгуби близо 37% от стойността си – волатилност, която заплашва популярността на криптовалутата, отбелязва Bloomberg.

*Към 11:08 часа българско време цената на биткойна се покачва с 20,03 долара до 193,58 долара.

Графика: Investing.com

Във вторник биткойнът поевтиня с 15%, а вчера – с около 22%, за да слезе до 181,45 долара, което е най-ниското ниво от октомври 2013 г., съдейки по изменението на индекса CoinDesk’s Bitcoin Price, следящ средното ценово движение на биткойна на водещите глобални борси.

Поевтиняването на биткойна с 58% миналата година вече го направи една от най-губещата инвестиция през 2014 г., дори повече от петрола и руската рубла.

„Цената ще продължи да се колебае и в краткосрочен план ще бъде движена от спекулантите“, смята анализаторът в Wedbush Securities Inc. Джил Лурия. „Нищо относно технологията и надеждите не се промени, но в краткосрочен план не това движи цената.“

„Един биткойн може да струва 100 или 1 млн. долара, а неговата стойност ще продължава да се колебае, след като се появяват нови начини за използване на технологията“, продължава Лурия.

След като през 2013 г. цената на биткойна прехвърли 1 100 долара, 2014 г. и най-вече миналата седмица бяха особено драматични за притежателите на криптовалутата. Но за тези, които считат, че биткойнът има бъдеще, последните спадове в цената са шанс да произведат повече биткойни с надеждата, че цената ще отскочи.

Популярността му расте, като сред последните новини е и тази, че канадска стартираща компания ще предложи на своите клиенти да разменят своите вложения за злато и биткойни. BitGold Inc. дори планира първично публично предлагане през 2015 г.

Дружеството набра 3 млн. долара (3,5 млн. канадски долара) от частни инвеститори, измежду които Soros Brothers Investments, PowerOne Capital Markets Ltd. и Sandstorm Gold Ltd., като чрез листването си на борсата в Торонто ще се опита да набере от 10 млн. до 20 млн. канадски долара в следващите от 2 до 3 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
fallback