fallback

Еврото спадна до ново деветгодишно дъно

Единната европейска валута се понижи до 1,1753 долара преди да се възстанови до ниво от 1,1779, което е спад от 0,5% за деня

21:10 | 13.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател

Еврото спадна до ново деветгодишно дъно спрямо долара, след като инвеститорите залагат, че Европейската централна банка ще обяви монетарни стимули в подкрепа на икономиката и потребителските цени на заседанието си през следващата седмица, пише Wall Street Journal. 

Единната европейска валута се понижи до 1,1753 долара - най-ниското ниво от 8 декември 2005 г. преди да се възстанови до 1,1779, което е спад от 0,5% за деня. Еврото спадна и спрямо йената – с 0,6% до двумесечно дъно от 139,27 йени.

Инвеститорите масово се отдръпват от еврото от май миналата година, след като ЕЦБ разхлаби паричната си политика в опит да се пребори с икономическата стагнация и спадащата инфлация в еврозоната. Еврото е с 16% спрямо долара от пика си за 2014 г. от 1,3995 долара, достигнат на 8 май.

Има все по-големи очаквания на финансовите пазари, че ЕЦБ ще обяви мащабна програма за изкупуване на активи, известна като количествени улеснения, на заседанието си на 22 януари. Подобен ход би дал тласък на акциите в еврозоната, но ще отслаби единната валута.

Спадащите цени на петрола усилват натиска върху ЕЦБ да вземе мерки. Днес американският петролът слезе под 45 долара за барел – близо 6-годишно дъно. Суровината е поевтиняла с над 17% от началото на 2015 г.

"Изглежда пълномащабна програма за количествени улеснения е на път още следващата седмица", коментира Джо Манимбо, старши пазарен анализатор в Western Union. "Това може да донесе така необходимото облекчение за икономиката, но е възможно да е за сметка на по-слабо евро."

Като вносители на енергия икономиките от еврозоната като цяло печелят от евтиния петрол, но същевременно се борят да не попаднат в спиралата на дефлацията. Потребителските цени в еврозоната през декември се понижиха с 0,2% годишно - далеч под целта от 2% на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
fallback