fallback

Китай ще поддържа "разумна" монетарна политика през 2015 г.

Централната банка даде заявка, че ще предприеме мерки за предотвратяване на системни рискове във финансовия сектор

15:25 | 09.01.15 г.

Китайската централна банка ще продължи да води "разумна" монетарна политика през 2015 г., запазвайки стимулите си за кредитирането и предприемайки нужните допълнителни действия, когато е необходимо, посочи регулаторът в петък.

Въпреки това банката обяви, че ще ускори темпа на пропазарните си реформи и ще даде тласък на използването на местната валута – юанът.

Регулаторът също така заяви, че ще предприеме мерки за предотвратяване на системни рискове във финансовия сектор, пише Ройтерс.

Новината дойде въпреки множеството спекулации, че Китай ще предприеме редица допълнителни действия по подпомагане на забавящата се икономика.

През ноември Китайската централна банка неочаквано понижи основния си лихвен процент за първи път от повече от две години. Институцията смъкна едногодишната ставка по кредитирането с 40 базисни пункта до 5,6% и понижи едногодишния депозитен показател с 25 базисни пункта.

Ходът бе възприет като отговор на данните, които показаха, че икономическият растеж в Поднебесната империя се е забавил до 5-годишно дъно от 7,3% през третото тримесечие. Темпът на икономическа експанзия се оказа най-бавният за последните повече от 25 години.

Новината предизвика реакция на пазарите на Стария континент, където търговията е в разгара си. След като се движеха в началото на сесията с минимални повишения, водещите индекси поеха рязко нагоре с по над 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
fallback